Направиха орнитологичен преглед на бургаските езера

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:53 / 15.12.2009
565
Неблагоприятните метеорологични условия по време на почивните дни не попречиха на доброволците от Българско дружество за защита на птиците - Бургас да проведат поредния орнитологичен мониторинг на Бургаските езера. Акцент в обиколката бяха водоплаващите птици, концентрирани във водоемите около града.

Общо 28 013 екземпляра от 57 вида наблюдаваха младите орнитолози. Най-многочислени бяха кафявоглавите потапници, белочелите водни кокошки и големите корморани. Не липсваха и представители на най-редките видове типични за региона на Бургас - 139 къдроглави пеликана, 514 малки корморана, 47 големи бели чапли и 254 тръноопашати потапници. Последният вид в България може да се наблюдава само в Бургаското езеро (Вая), което прави мястото особено привлекателно и за орнитологичния туризъм.

За съжаление и този път не се размина с бракониерски набези - силна ловна преса дори по границите на защитените територии, бракониерски риболов и лов на диви пойни птици. За всички нарушения бяха уведомени отговорните държавни институции. В самите защитени територии бяха намерени патрони, което доказва необходимостта от увеличаване на контрола върху незаконния лов и риболов. За жалост все още съществуват недобросъвестни граждани, които унищожават биологичното ни разнообразие.

Орнитологичният мониторинг от началото на месец декември се изпълнява с помощта на София Франс Ауто - Бургас, които предоставиха за целта високопроходим автомобил Peugeot 4007, идеален за 350 км пресечен терен. Оставаме с надеждата, че партньорството местен бизнес - природозащита ще се утвърди като модел за по-доброто опазване на уникалната българска природа.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).