Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Направиха флашмоб за езерата на Бургас на "Тройката"
Автор: Екип Burgas24.bg 12:31 / 05.09.2012Коментари (0)1084
Участници от природозащитна бригада - "Атанасовско езеро 2012 година" се превърнаха в посланици на птиците от бургаските езера, участвайки в изненадващ флашмоб - "Направи като птиците" на площад "Тройката" в Бургас. Над 50 доброволци се включиха в спонтанния танц посветен на опазването на езерата около Бургас. Флашмобът имаше за цел да привлече внимание и да предаде посланието за необходимостта от запазване живота на езерата, които са близо до нас.

На два пъти участниците във флашмоба изпълниха с енергия и танци площада в центъра и "летяха", като най-често срещаните обитатели на водите около морския град - птиците. В края на танца те изписваха с букви тяхното послание - Живот за бургаските езера. Освен доброволците към флашмоба се присъединиха и деца от танцово студио "Дюн" с техния хореограф Петя Стойкова, както и случайни минувачи, привлечени от положителния заряд на събитието.

"Голямо удоволствие и предизвикателство бе предложението на екипа на проект "Живот за Бургаските езера" да танцуваме на площад "Тройката" споделя Божидар - един от участниците във флашмоба. "Това е нов и много интересен начин да излезем на улицата и да заявим открито гражданската си позиция. Музиката и танцът сплотяват хората. Те ни помагат да се чувстваме по-близки и обединени от общата кауза" допълва той.

Флашмобът бе забавен и нетрадиционен завършек на природозащитната бригада, организирана от Българско дружество за защита на птиците, която повече от 20 години събира хората, обичащи природата, в края на лятото в Бургас.

И тази година Атанасовско езеро бе домакин на над 100 младежи от цялата страна. С тяхна помощ бяха инсталирани 15 табели около езерото Вая, язовир Мандра, Атанасовско езеро и в защитена местност "Пода". Табелите разказват за живота на няколко обитатели на влажните зони, като видрата, обикновената блатна костенурка, тръноопашатата потапница, големият воден бик, малкият корморан, саблеклюнът и други.

Бригадирите успяха да изградят и кацалки в защитена местност "Пода", които ще служат на птиците за отдих. Ремонтът на огромния остров за саблеклюни в Атанасовско езеро и още няколко малки такива са само част от принос на доброволците за езерата на Бургас. Младежите окосиха и площ, повече от хектар в защитена местност "Пода", която бе превзета от тръстика и ограничаваше свободните водни площи за хранене на различни видове птици. Сега тази територия се заема ежедневно от десетки хранещи се малки бели чапли, дъждосвирцови птици, блестящи ибиси и др.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: