Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Намалява броят на трудовите злополуки в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:24 / 27.04.2011Коментари (1)539
© Burgas24.bg
На 28 април световната синдикална общност почита паметта на загиналите работници при трудови злополуки. Международната организация на труда отбелязва този ден от 2003г., като световен ден по безопасност и здраве на работното място и подчертава необходимостта от предотвратяване на трудови злополуки и влошено здраве, чрез социален диалог и тристранно сътрудничество.

По данни на Международната организация на труда (МОТ), всяка година повече от 150 милиона трудови хора по света претърпяват трудови злополуки или се нареждат сред професионално заболелите граждани на планетата. Повече от два милиона и двеста хиляди работници умират ежегодно в резултат на трудови злополуки и професионална болест. Труда е един от основните елементи, както за човешката личност, така и за обществото. Трудните или несигурни трудови условия, правят трудни и несигурни условията на обществото за един уреден начин на живот.

28 април е повод отново да препоръча създаването и поддържането на превантивна култура за здраве и безопасност на работното място, "при която правото на здравословни и безопасни условия на труд се спазва на всички нива, управляващите, работодателите и работещите работейки активно за осигуряване на такива условия в рамките на система с точно определени права, отговорности и задължения".

България не прави изключение от мрачната световна статистика на трудовия травматизъм.

За периода 1990-2010година, 2876 български работници загинаха при трудови злополуки. От тях непосредствено на работните места 1885 човека. За същия период трайно инвалидизирани са 1598 работника, а повече от 228,759 са претърпели злополуки довели до временна неработоспособност.

Анализът на травматизма през 2010г. на територията на Бургаска област показва, че продължава тенденцията на намаляване броя на работещите, пострадали в резултат на трудови злополуки по данни на ДИТ - Бургас. По оперативни данни на НОИ - Бургас за 2010г. са станали 12 трудови злополуки, като броят им намалява със 17 броя в сравнение с 2009г.(или с 58.62%). Трудовите злополуки със смъртен изход също намаляват, като през 2010г. има 1 трудова злополука със смъртен изход, като са извършени 20 проверки за разследване на трудови злополуки.

Намаляването на трудовите злополуки в определена степен е обуславено от измененията в структурата на производството, както и от обновлението на технологиите, работното оборудване и подобряване условията на труд.

Трудови злополуки са станали в 9 икономически дейности, както следва: "Производство на хранителни продукти", "Производство на дървен материал и изделия от дървен материал и корк, без мебели; производство на изделия от слама и материали за плетене", "Производство на метални изделия за строителството", "Производство, пренос и разпределение на електрическа енергия", "Строителство на сгради и съоръжения", "Търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети", "Сухопътен транспорт", "Държавно управление", "Образование". Най-чувствително намаление на трудови злополуки е в икономически дейности "Строителство" със 7бр., "Производство на хранителни продукти и напитки" със 7броя.

В следните четири икономически дейности няма регистрирани трудови злополуки, в сравнение с преходната година: "Добив на въглища", "Производство на изделия от пластмаси", "Хотелиерство", и "Дейност на заведения със здравни грижи".

От КНСБ - Бургас се обръщат към законодателната и изпълнителната власт, към българските работодатели и трудови хора настоявайки за:

● Ратификация на важни Конвенции на МОТ в областта на безопасността и здравето при работа!
● Осигуряване на целева субсидия за фонд "Условия на труд", в съответствие с изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд!
● Оценка и премахване на рисковете при работа на всяко работно място!
● Приобщаване на работниците, към политиките на фирмите за безопасност и здраве на работното място!
● Превръщане на колективните трудови договори в инструмент за повече безопасност, здраве и сигурност на работното място!
● Засилване ролята и мястото на работническите представители на Комитетите по условия на труд!








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как няма да намаляват. Съкращения и безработица. Браво на Герб стигане нямат.Точно така хората да не бачкат да лапат "мухите" и да лентяйстват. Хвала на Батман и неговата клика.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: