Намаляла е безработицата в Бургас и региона за април

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:29 / 20.05.2011
466
Безработицата през месец април в Бургаско е намаляла спрямо предходния месец. В края на месец април общият брой на регистрираните безработни към Дирекция "Бюро по труда" е 8 488 души, каза Ясен Николов, директор на" Бюрото по труда"- Бургас( Д "БТ") по време на съвместната пресконференция на Дирекция Бюро по труда, Регионалната служба па заетостта, Областна инспекция по труда и Регионална дирекция социално подпомагане.

Има намаление спрямо предходния месец с 555 души или 6.14 %. Равнището на безработицата в района на Д"БТ" се понижава, като при 6.98 % за месец март през месец април е 6.56% ,което е с 0.42% по-малко. Това е свързано основно със спецификата на този пазар, обвързан най-вече със сезонната заетост. Общините, които са към Дирекция "Бюро по труда"- Бургас са Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново, Средец, Камено и община Бургас. В момента много от туристическите фирми обявяват свободни работни места в Бюрото по труда и съответно оттам пренасочват много безработни лица към Слънчев бряг, Приморско, Дюни, Созопол. Входящият поток през месец април е 978 безработни, което е намаление спрямо предходния месец със 108 души. Изходящият поток се е увеличил от 1531 човека, което е 12.57% т.е. 171 човека повече са прекратили регистрацията си в Бюрото по труда. Най-търсени са професиите, свързани с туристическия бранш. Основен процент от обявените свободни работни места на първичния пазар е от туристическия бранш. Това са готвачи, пом.-готвачи, камериери, пикола, администратори и т.н.

"Успокояващото е, че реалният сектор, постоянната заетост също обявяват свободни работни места и оттам процентът също се вдига в сравнение с предходните месеци т.е. бизнесът може да се каже че живва", каза още Николов. Няма обявени масови съкращения.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).