Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Намалиха капацитета на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Ал. Г.Коджакафалията"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:15 / 16.03.2012Коментари (3)683
Към момента в Бургаско се изграждат 10 услуги за деца, които са в риск - 9 центъра за настаняване от семеен тип - 5 в община Бургас, 2 в Карнобат, 1 в Поморие, 1 в Созопол и 1 защитено жилище в община Айтос. Това каза Тони Костова, директор на Регионална дирекция Социално подпомагане" в Бургас по време на провелата се днес съвместна пресконференция на Регионална дирекция по заетостта, дирекция Бюро по труда, Областна инспекция по труда и дирекция "Социално подпомагане".

Това е във връзка с изпълнението на националната стратегия "Визия за деинституализацията на децата в България", Планът за действие 2010-2013 година и нейният първи приоритет - деинституализацията на децата с увреждания над 3 години, които са настанени в домовете за медико-социални грижи. Изборът на тази целева група за първи бенефициент се предопределя от обстоятелството, че тези деца са най-уязвими и са в най-висока степен на социална изолация. В тези центрове ще бъдат настанени деца от домовете за деца с умствени увреждания и домовете за медико-социални грижи.

Идеята е до края на 2014 година децата с увреждания, настанени в домовете в селата Искра и Кошарица, да бъдат изведени и настанени в тези центрове и защитени жилища, като институциите не се закриват чрез преместване на децата от една институция в друга. При търсенето на услуги, алтернативни на престоя и в институция, първо се полагат всички усилия за реинтеграция на детето в родното му семейство, когато това е уместно и не застрашава живота и здравето на детето. Когато това не е възможно, се търси възможност за дългосрочно решение в най-добрия интерес на детето - настаняване в семейство на близки и роднини, осиновяване или настаняване в приемно семейство. Едва след изчерпване на тези възможности детето се настанява с услуга резидентен тип-услуга, предоставяща грижи, близки до семейната среда, за малък брой деца, посещаващи училище, детска градина, дневни центрове или центрове за социална рехабилитация и интеграция, близки до здравно заведение.

Със заповед на изпълнителния директор на Агенция за социално подпомагане София е намален капацитетът на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Щурче" в Средец от 46 на 36 места и на дома "Коджакафалията" в Бургас от 40 на 35 места. За подпомагане процеса на деинституализацията на децата от тези две институции през 2011 година са изградени и функционират 2 центъра за настаняване от семеен тип в Средец, а през 2012 година община Средец кандидатства по проект "Красива България" за изграждане на още еднин център. В община Бургас от 1 май 2012 година е разкрит един център от семеен тип за 8 деца на възраст от 7 до 14 години, а общината със собствени средства проектира и до края на годината ще изгради още два центъра в общински сгради, предназначени за децата от "Коджакафалията".

От началото на тази година две общини от областта са сключили договор с АСП за развиване на приемна грижа - община Бургас и община Средец по проект "И аз имам семейство". Целта на проекта е да се създаде и реализира устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа за деца, настанени в специализирани институции или на деца от общността в риск от изоставяне. Проектът ще се реализира за срок от 26 месеца от септември 2011 година до 31 октомври 2013 година. Стойността на проекта е 14 989 455,30 лева, като очакваният резултат е броят на приемните семейства да се увеличи с 500, а броят на децата от специализираните институции, реинтегрирани в общността - 600 деца. От началото на годината до момента Съветът по осиновяване към Регионална Дирекция "Социално подпомагане" Бургас е провел 10 заседания, на които са разгледани 65 деца, а от тях са осиновени 4 деца.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.03.2012 г.
0
 
 
Не ми е ясно как ще ги върнат тези деца при семействата им? Как ще мотивират семейството да си гледа увреденето дете? При положение, че вече го е зарязало! Ние, семействата на деца с увреждания, си знаем, как ги гледаме и се грижим за тях! А държавата им "хвърля" по една мизерна сума, която не стига за нищо! Да не говорим, че майката винаги се лишава от работа и от всичко, за да се грижи денонощно за детето, а никои не я подкрепя за нищ, камо ли дай плащат! Ама всъщност на ромите може да им плащат , за да си гледат децата! :((
Aнонимен
на 17.03.2012 г.
0
 
 
Трябва просто тотално да го реновират и да подобрят условията на живот на децата там! ...Или ако не, да го превърнат в музей!? Всяка друга интервенция спрямо сирупиталището, ще е кощунство спрямо историята на града ни! :-(
Aнонимен
на 17.03.2012 г.
0
 
 
Това е добре, но какво ще правят с дома построен благородно и безвъзмезно от дарението на баба Ганка и средствата на Коджакафалията, само и единственно за деца от бедни фамилии и сираци? Това е ЧАСТ от ИСТОРИЯТА на БУРГАС!!!? ??????????
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: