Намалението на хляба в големите търговски вериги в Бургас влияе негативно на местните производители

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:36 / 05.10.2009
782
Борбата за надмощие на големите търговски магазини в Бургас се е отразила много зле на местните хлебопроизводители, каза Димитър Людиев, зам.-председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. "Веригите много умело използват производителите, които искат да влязат на други пазари. Те не си дават сметка, че непрекъснато ще бъдат експлоатирани и притискани ценово. Веригите не се интересуват от състоянието на фирмите, използват ги като доставчици", каза още той. Според Людиев производителите на стоки - хранителни продукти, трябва да си търсят друг сигмент на пазара и да участват във веригите, но не на всяка цена. Людиев каза, че всеки производител притиснат с ниски цени, започва да прави компромиси както с качеството на суровините, които ползва, така и с технологиите. "В крайна сметка, колкото и да са ниски цените, когато имаме недоволни клиенти, се отразява на фирмата и на целия бранш", категоричен е той.

„Потребителят е уязвен, защото не знае продукти с какво качество купува и какво съдържат. По-прозрачни трябва да бъдат договарянията между производителя и търговеца, особено в сферата на бързо оборотните стоки", каза и Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Тя каза, че от федерацията имат предложения за запазването на цената на хляба. „Всички производители на храна да бъдат регистрирани по ДДС без значение от техните обороти и прагове на обороти. Да бъде въведена минимална защитна цена на хляба, в която да се съдържа и търговската отстъпка. Така че потребителят да купува на нашата цена, а не да се увеличи крайната цена на продукта", каза Кукушева.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).