Най-честите пожари през зимата в Бургас са запалване на комини

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:28 / 11.03.2011
1832
Най-честите пожари през зимата в Бургас са запалване на комини, съобщи Димитър Перифанов, началник на РС "Пожарна безопасност и спасяване" - Бургас. Пред покачващите се цени на горивата и електроенергията много хора са се ориентирали към отопление с уреди на твърдо гориво. "Хората обаче не са си направили труда да погледнат състоянието на комините. Те след дълга употреба отлагат продукти на горене - сажди, които в един момент се запалват и се развиват много високи температури. Ако коминът е в стара къща, в много случаи има строителни неизправности. Някои строители са подпирали гредите на покрива в комина и в следствие на запалените сажди се запалват гредите и оттам започват да горят и покривите", обясни Перифанов. Той е категоричен, че е задължително хората да огледат комините си и да ги почистват и тогава да използват отоплителни уреди на твърдо гориво. При запалване на саждите се получава и напукване на стените на комина, което дава отражение при съседите на по-горните етажи. "Непрекъснато имаме жалби от хора на по-горни етажи в сгради, на които се ползват отоплителни уреди на твърдо гориво", отбеляза Перифанов.

Често за разпалване на твърдото гориво се ползват материи като гума, пластмаса, които след разпалване се разтичат, което предизвиква пожар. Чести са и сигналите за пожари на контейнери за смет. "Тези инцидента са породени от факта, че хората, след като почистят отоплителните си уреди на твърдо гориво не загасят пепелта и има жарава. След като я изхвърлят в казана, той се подпалва", отбеляза Перифанов. Инцидентите с пожари на ел. уреди са причинени не толкова от неизправност, колкото от невнимание на гражданите, категоричен е той.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).