Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Над 6600 души ще гласуват по настоящ адрес в Бургаски избирателен район
Автор: Екип Burgas24.bg 15:54 / 30.06.2009Коментари (0)750
© Burgas24.bg
Общият брой на избирателите в Бургаска област за изборите за Народно събрание са 370 352 души, съобщи на пресконференция председателят на РИК - Бургас Евгени Мосинов. Мосинов допълни, че за изборите за депутати 6642-ма души са поискали да гласуват по настоящ адрес. Най-много такива избиратели има в Обзор и Приморско по около 650 и в Царево около 450. Тези, които ще гласуват по настоящ адрес, се отписват от избирателните списъци по постоянен адрес, обясни Мосинов. За сега не е ясно колко избиратели ще гласуват с удостоверение за гласуване на друго място, което се издава от общините. На евроизборите в Бургас са били около две хиляди души. От община Бургас издадените удостоверения за гласуване на друго място са 1400. В областта ще има разкрити 684 секции. И сега има искане за откриване на секции в почивни домове. „Вчера много дискутирахме какво е хотел и какво е почивен дом, но в закона е изрично казано за почивен дом и имаме два такива, регистрирани в Сарафово и Несебър", каза Мосинов и допълни, че в някои от секциите поради повече регистрирани избиратели по настоящ адрес ще има и по-дълъг избирателен списък от над хиляда души. На такива места е възможно да бъдат поставени две урни за гласувани, допълни Светла Каменова от РИК.

Към момента бюлетините за изборите не са пристигнали в Бургас. Те ще закъснеят с около два дни. Това закъснение е обективно и е продиктувано от искането на РИК-Бургас Централната избирателна комисия да отпечата наново бюлетините за мажоритарни кандидати в Бургаски регион, тъй като името на кандидата, регистриран под № 1, бе объркано и вместо Георги Манев бе изписано Георги Манов. „Той трябва да бъде изписан както са действителните му имена и както е регистриран от нас. Така че този проблем ще бъде отстранен", каза Мосинов.

Много голям е интересът към регистрация на застъпници и техния брой е огромен каза Мосинов. Към момента са регистрирани 4500 застъпници на различните партии и коалиции и такива заявления продължават да постъпват. „Няма ограничения в крайния момент за искане на застъпник. Изискванията към застъпника са минимални и предполагат да има избирателни права. На нас ни се представят списъци в табличен вид с три имена и ЕГН. Нямаме задължението и капацитета да ги проверяваме. Тези избори са характерни с многото застъпници", каза Мосинов. По закон в една секционна избирателна комисия могат да присъстват до двама застъпници на дадена партия или кандидат. Партиите трябва да обърнат внимание на своите застъпници да не пречат на изборния процес. Пет хиляди ще бъде изборната администрация в Бургас, този път няма голям отлив от секционните комисии, какъвто имаше на евроизборите, съобщиха от РИК-Бургас. "Тези хорица никой не ги забелязва в деня на изборите, срещу тях се пишат куп жалби за нарушения, но тези хора правят изборите със своя ентусиазъм", каза Мосинов.

Относно регистрирания като застъпник Златомир Иванов - Баретата, който бе вписан от кандидат за депутат Ивайло Дражев, Мосинов каза, че искането е отговаряло на закона и застъпникът е бил регистриран. „Няма формално основание да бъде отписан, ако Дражев не си го оттегли. Ние можем да действаме по един начин - по който е описано в закона. Можем да разсъждаваме защо застъпниците имат имунитет и дали е логично да имат имунитет, тъй като ще се окаже че 150 000 души в България ще бъдат регистрирани като застъпници.Тези избори показаха, че една форма на контрол е овехтяла, неадекватна или поне се използва с друга цел. Той не е толкова наш казус, колкото е казус на закона, на правосъдието. Плюс това нашето решение не води автоматично до промяна на мярката за неотклонение има и съдебна преценка. Сигурно сме регистрирали и други лица с мярка за неотклонение. Възможно е", каза Мосинов. Той допълни, че към момента са издали поне десет справки на следствието за регистрирани кандидати, които имат досъдебни производства.

При 60% активност един мажоритарен кандидат ще трябва да събере около 45 000 гласа, а за листите около 15 хиляди гласа, но в тези цифри има много зависимости и не могат да се приемат за категорични, казаха от РИК-Бургас.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: