Над 60 птици минали през волиерата в ПЗЦ "Пода"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:12 / 23.01.2012
516
Пеликанът Филип се адаптира във волиерата в ПЗЦ "Пода" за да се върне обратно в дивата природа. Това каза директорът на ПЗЦ "Пода" Константин Господинов. В природозащитния център има изградена волиера за временно настаняване на бедстващи птици. Тя е в услуга на институциите, които отговарят за бедстващите и ранени птици.

За миналата година над 60 птици са минали през нея. Тя се използва и за вече адаптиране на вече излекувани птици. Такъв е случаят с пеликана Филип, който е там в момента. Миналата година е бил изпратен в спасителния център в Стара Загора и сега се адаптира за да се върне обратно в дивата природа. "Сигналите за бедстващи птици задължително трябва да се предават на РИОСВ, особено що се касае за защитени видове. Тъй като хората не могат да бъдат винаги сигурни дали видът е защитен е добре сигналът да бъде предаван директно на екоинспекцията. Трябва да се избягва контактът с болни и ранени птици. От една страна това е допълнителен стрес за животните, а от друга те са потенциални преносители на зарази, които могат да се предадат на хората. В стремежа си да помогнат понякога хората затрудняват или напълно възпрепятстват оцеляването на птиците в някои ситуации", посочи Господинов.

Той обясни, че е естествено за малките на някои видове да напуснат гнездата си преди да са се научили да летят и родителите им ги хранят в този период. "Ако някой в старанието си да помогне на малките птиченца ги прибере, дори да ги донесе на нас или РИОСВ, шансът има да оцелеят намалява значително", каза Господинов. Преди хората да помагат да се консултират по телефона с екоинспекцията или с БДЗП. "След като е известен природозащитният център получаваме повече сигнали за отреагиране, въпреки че това не е най-добрата практика да се обаждат на нас, но е все пак добре, че хората обръщат внимание и се опитват да помогнат", допълни той.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).