Над 1900 първолаци се очакват на есен в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:14 / 09.06.2010
946
По прогнозни данни се очаква първолаците на есен да са над 1900, каза  зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева. Броят им е на база на завършващите тази година деца в задължителните групи по предучилищна подготовка в училищата и детските градини на Бургас, но всяка година има деца, които идват в града от други региони. През приключилата вече учебна година броят на първолаците е бил 1820, а през 2008/ 2009 година - 1780 деца, така че има тенденция за повишаване на броя на първокласниците в град Бургас.

"Няма проблем при разкриването на нови паралелки. Училищата са с достатъчен сграден капацитет и като материална база. В зависимост от броя на децата те получават и финансиране за новоразкритите работни места за педагози, така че ще се справим с увеличения брой деца, постъпващи в първи клас", каза зам. кметът по образование към Община Бургас.

Ананиева припомни, че по проект на министерство на образованието е проведено проучване с директорите на учебните заведения от гледна точка на това каква е тяхната материална база и за заявено желание от страна на родителите децата им да бъдат на целодневна организация на учебния процес. След като приключи проучването и данните бъдат обобщени ще се коментира и финансирането на това целодневно обучение. Йорданка Ананиева каза, че по- голямата част от бургаските училища ще имат възможност да предоставят такава целодневна форма на обучение на първолаците и да им осигурят топъл обяд, защото в повечето има училищни столове. Там където няма осигурено столово хранене, поради липса на материална база, ще бъде осигурена възможност храната да се доставя от кухня-майка в друго учебно заведение, допълни Ананиева.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).