Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Над 172 000 птици зимуват във водоемите на Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:17 / 21.01.2011Коментари (0)831
Бял щъркел и още над 172 000 птици зимуват във водоемите на Бургас, установиха участниците в среднозимното преброяване на водолюбивите птици в региона. Най-интересното наблюдение - бял щъркел беше направено на брега на езерото Вая, където птицата се хранеше. Рекорден брой кафявоглави потапници отчетоха орнитолозите на същото място - над 54 000 екземпляра. С много висока численост е и голямата белочела гъска във водоемите на града - малко над 52 000 птици. Екипите, състоящи се от 30 експерти и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Зелени Балкани и Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас (РИОСВ) през трите дни на преброяването видяха още над 20 000 екземпляра от типичните зимни обитатели на езерата белочелите водни кокошки (лиските) и почти толкова зеленоглави патици.
Резултатите от проследяването на числеността на водолюбивите птици показват, че езерата в и около Бургас са предпочитано място за видовете, които зимуват у нас. Те осигуряват необходимите условия за нощуване на гъските и за хранене на други видове водолюбиви птици. В по-студени зими, обаче, броят на птиците наблюдавани във водоемите от региона е по-голям.

Участниците в среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Бургас имаха шанса да наблюдават и няколко изключително редки за страната ни вида за това време на годината. Такава е ледената потапница. Един единствен екземпляр от този типично северен вид бе разпознат от орнитолозите сред другите птици на Мандра. Седем тундрови лебеда бяха различени между по-широко разпространените ням и поен лебед, пак в Мандра. За първа година при среднозимното преброяване беше видяна и една единствена лопатарка. Обикновено в езерата на Бургас през зимата се задържат около 20 до 30 екземпляра. Лопатарките, който гнездят в защитена местност "Пода" зимуват в Северна Африка.

Езерата на Бургас и тази зима са приютили няколко вида птици застрашени от изчезване в световен мащаб. 504 къдроглави пеликана се хранят в езерото Вая тази година. Многочислен е малкият корморан. На нощувката му в града са преброени 6 100 екземпляра. Само по един екземпляр от видовете белоока потапница и голям воден бик видяха доброволците и експертите. 184 са тръноопашатите потапници във Вая. Видът посещава страната ни само през зимата.
Атанасовско езеро е много важно място за зимуването на белия ангъч. Малко над 2 500 екземпляра отчетоха орнитолозите във водите на плитката лагуна. През трите дни на среднозимното преброяване не бяха констатирани нарушения на природозащитното законодателство от експертите на РИОСВ - Бургас, които взеха участие в него.

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици в Бургас се проведе в рамките на проект "Живот за Бургаските езера" на БДЗП към програма LIFE+ на ЕС.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: