Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Над 16 000 души в Бургаско страдат от диабет
Автор: Екип Burgas24.bg 12:05 / 04.11.2011Коментари (0)388
© Burgas24.bg
Над 16 000 души в Бургаска област страдат от болестта диабет. От 2002 година има двойно нарастване. Тогава данните сочат около 8 500 души. Това каза Радка Жекова, председател на дружеството на диабетиците в Бургас.

По думите й има голяма смъртност сред хората, страдащи от болестта, поради проблемите, които са породени от тежката и бюрократична пътека, за да се получи компетентна намеса здравна грижа. Световният ден на диабета се отбелязва на 14 ноември. По този повод в Бургас дружеството на диабетиците ще отбележат събитието чрез написване на петиция към Правителството, с която ще настояват за приемане на дългосрочна национална програма за диабетни грижи, да има реален национален регистър и промяна в закона за доброволческото.

"Затова тази година за всички диабетноболни хора и най-вече в отдалечените селища тази петиция, която на 19 ноември, ще защити нашите изпратени до Парламента 7-8 декларации, защото ние сме доброволци и чрез нашия труд искаме да покажем ,че сме добри партньори, можем да водим диалог, знаем какво искаме и как да го поискаме", категорична бе Жекова.

Организацията на диабетиците в Бургас иска да отбележи Световния ден на болестта чрез син кръг обединени срещу диабета. "Това означава, че ние сме част от световното движени,е обединени срещу диабета и по този начин даваме отговор като обикновени хора, с гражданска позиция, че ние зачитаме това, което иска Световната здравна организация и ООН от 2007 година. Това е, че всяка държава трябва да има приета дългосрочна национална програма диабетни грижи", добави Жекова.

Съветът на Жекова към диабетно болните е, че трябва да приемат мисълта за болестта и да потърсят обучени екипи от диабетните организации. " Там ще получат първична информация, ще се самоинформират и само от човека зависи дали ще дойдат усложнения като ослепяване,ампутация на крайници, инвалидизация и др. Грижата да е планирана от самия човек, а заедно ще отстоим диабетните грижи като цяло", добави още председателят. Тя каза още, че няма държавна политика във връзка с профилактиката и превенция на заболяването, за което се бори и бургаската организация.

"С диабет може да се живее дълги години, само човек трябва да има свой стил и начин на живот. Ние нямаме достатъчна здравна информация и култура за факторите, които причиняват болестта. Това са стресът, наднормено тегло, тютюнопушене. Добре е човек да контролира кръвно налягане и кръвна захар. Страшното е при усложнения, които са резултат от лошата грижа и липсата на държавна политика в тази насока. Това са изисквания на ЕК и Световната здравна организация", заяви Жекова.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: