Над 120 души се прегледаха по повод деня за борба с глаукомата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:13 / 12.03.2011
575
За четвърта поредна година "Специализирана очна болница - Бургас" и "Медицински център - Младост" отбелязаха 12-ти март - Световния ден за борба с глаукомата.

Над 120 души се възползваха и безплатно измериха вътреочното си налягане. Поради големия брой желаещи специалистите-офталмолози от "Специализирана очна болница - Бургас" и "Медицински център - Младост" извършваха профилактичните прегледи до късните следобедни часове. 

Анализът на резултатите показа, че 101 души (81%) от преминалите са с нормални стойности на вътреочното налягане. 15 души (12%) са с гранични стойности. Те са посъветвани да проследят вътреочното си налягане във времето. Със значително повишени резултати (над 25 единици) и съмнения за коварното заболяване са 8 души (7%). На тях офталмолозите от болницата ще извършат всички допълнителни изследвания, необходими за да се диагностицира или изключи наличието на глаукома.

Болестта е сред водещите причини за слепота в света. В по-голямата част от случаите заболяването се свързва с повишено вътреочно налягане, което уврежда нервните клетки на ретината. Тъй като процесът е безболезнен, обикновено той напредва незабелязано. Въпреки че повишеното вътреочно налягане невинаги е равнозначно на глаукома, то често е показател за заболяването. Поради тази причина контролът и редовното му измерване са в основата на профилактиката на зрението на всеки човек.

По данни на Световната глаукомна асоциация, глаукомата е поразила между 60 и 70 млн. души в света, 50% от които без да имат представа, че са засегнати. Специалистите отбелязват, че навременното й откриване е от значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Американска яхтена компания започва ще прави плавателни съдове в ...
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).