Национална лабортория за окачествяване на зърното искат зърнопроизводителите
Национална лаборатория която да прави анализи за качеството на зърното искат зърнопроизводителите. Това каза Николай Киров председател на регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас."Най-добрият вариант е да има независима лаборатория, където всеки да може да си дава партидите зърно за проба и тя да излиза със становище за качеството на зърното, защото сега лабораториите са в мелниците. Нали ви е ясно, че всеки собственик на мелница е заинтересован, когато отиде някой да му предлага зърно да казва, че то няма необходимите показатели.Има много случаи, където мелниците когато вземат проби от наши партиди качеството да се оказва различно от това, което ние сме занесли за анализ в други лаборатории, но те вярват само на техните анализи,а не на другите лаборатории. Ако има единна независима лаборатория чиито анализи да важат както за зърнопроизводителите така и за мелничарите че се избегне субективния фактор", каза Киров. Той каза че няма нищо против да има стандарти за качество както за зърното така и за брашната, но бе категоричен че това трябва да се прави от независима лаборатория за да се обективни резултатите, защото според него в момента много се спекулира с това че в България хлебно зърно няма. "Нека да се направи една проверка и да се види колко хлебно зърно се е внесло. До сега хляба от какво зърно е произвеждан?. Ще се окаже,че една съвсем малка част може би под процент те внесено някакво супер зърно, което да служи за подобрител на нашето зърно", каза Киров.
Източник: Радио "Фокус"