Национален фестивал за класическа музика се завръща в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:49 / 22.08.2013
910
Над 70 виртуозни музиканти ще излязат на специално изградената сцена при Пантеона в Морската градина точно в 20.30 часа на 30-ти август. Редом с тях Адриана Николова, по-известна като Печенката, ще покаже бийтбокс от световна класа. Известният цигулар Марио Хюсейн ще изпълни цигански напеви от Сарасате, а музикалния съпровод на Михайл Йосифов - Сексет ще бъде истински гарант за добро настроение.

На една сцена с големите музиканти ще излязат и двама от победителите в конкурса "Vitam Inspirare" - Кристина Георгиева на 12 години, и Мартин Зайранов на 14 години, както и братът на Мартин - Александър Зайранов, също на 12 години.

Бургаската публика е първата в страната, която ще се наслади на специално подбрана музикална селекция под диригентството на Маестро Максим Ешкенази.

По традиция програмата на откритите концерти ще бъде в няколко части, изпълнени от солисти с оркестър - класически музикални произведения, авторска музика, фолклор и джаз, а третата част представя съвременна класическа музика.

Концертът е с вход свободен.

И тази година концертите "Музика под звездите" ще протегнат ръка към най - малките. За тази цел организаторите създават дарителски сертификат "Подари на българските деца учебен час по класическа музика".

Сертификатът представлява красив документ, подписан лично от диригента и създател на програмите Фортисимо - Максим Ешкенази, и ще се предлага с цена 10 лв. Събраната сума ще бъде дарена на програмата Фортисимо Клас, част от семейство Фортисимо, която провежда часове по класическа музика в 4-ти клас на училища в цялата страна, запознавайки малчуганите с 9-те основни симфонични инструмента.

Освен морските сцени Бургас и Варна, традиционните - София и Пловдив, към маршрута на инициативата се присъединяват Велико Търново и Русе.

Философията на фестивала стъпва върху принципа за преодоляване на границата между елитарното изкуство и широката публика. Целта на неговата дългосрочна програма е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи.

Събитието се реализира от Фондация "Америка за България", съвместно с Община Бургас.


Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
30.08.2013 Шоу пред Пантеона с Фортисимо фест днес
29.08.2013 Шоу пред Пантеона с Фортисимо фест
03.09.2012 Над 7000 души бяха с Фортисимо Фест 2012 в Бургас и Варна
29.08.2012 Максим Ешкенази с концерт за "Оскар“ в Бургас
27.08.2012 "Евредика" със световна премиера в Бургас за Фортисимо фест 2012
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).