Наблюдават цикличност в подаването на фалшиви сигнали за бомби в бургаските училища

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:43 / 06.10.2011
678
Първи, за тази учебна година, сигнал за поставено взривно устройство в бургаска гимназия бе подаден преди ден, който се оказа фалшив. От Областната дирекция на МВР в града посочиха, че има една цикличност при получаването на анонимните злоумишлени телефонни сигнали за поставени взривни устройства.

"Като се започне от последните дни на циганското лято и изведнъж сигналите секват в зимата, а март-април отново има възобновяване. Пиков е май месец, а за юни въобще не можем да говорим, тъй като тогава учениците предпочитат да са на плажа. ОД на МВР реагира на всяко едно телефонно обаждане с подобаващата в срокове точност като служителите на ДОТИ заедно със служебно куче за търсене на взривни устройства, отцепват сградата и евакуират на присъстващите в нея. Извършва се щателен оглед за съмнителни вещи или предмети. При 100% от случаите при подадени такива сигнали за последните 10 г не сме установили взривни устройства или съмнителен предмети", заяви говорителят на полицията Цветелина Рандева.

Времето за оглед обаче дава на учениците в учебното заведение нужната свобода- 2-3часа, но след разговори с Регионалния инспекторат по образование, това време вече се отучва, което пък допълнително утежнява учебната програма.

Според Рандева е имало период, в който е била постигната относителна тишина на обажданията. "Тук е мястото на инспекторите от Детска педагогическа стая, които по отделни райони се занимават с децата. Напреднаха много технологиите и е елементарен начина да установим от къде е подадено обаждането и учениците понякога са не достатъчно интелигентни, и смятат че функцията клеар на телефона си е достатъчна, за да скрият номера си. Призовавам ги да не мамят и системата 112, която дава точност до 2 метра от мястото на обаждането. Това означава, че ако се организират специализирани операции, каквито имаше в предишни години с цел наблюдение на телефонните постове, ще се стигне отново до задържане на непълнолетни и ще се увеличи работата на Детска педагогическа стая, а за съжаление и черните точки в биографията на учениците", посочи още говорителят на областната дирекция. Тя приложи данни на областната дирекция на МВР-Стара Загора, където на нейна територия вече има подадени два сигнала за взривни устройства.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).