Набират средства за изграждане на скулптурата на Пандира на Моста

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
14:11 / 01.10.2013
2152
Бронзова скулптура на популярния бургаски зевзек Петко Благоев, по-известен като Петьо Пандира, ще подканя всички жители и гости на морския град да се качват на "отпътуващия мост". Тя ще допълва цялостната композиция на морска тематика в пространството пред реновирания символ на Бургас - Моста.

Мястото не е избрано случайно. Старите бургазлии си спомнят, че като спасител Петьо Пандира се е подвизавал най-често в този район и част от лакърдиите му са свързани именно с моста, плажа, гларусите и морето.

Преди няколко месеца бе проведен конкурс, на който журито избра пластиката, която представя най-точно образа на самобитния шегаджия. Тя е дело на бургаския автор Руси Костадинов и представя Пандира в моряшка фланелка, гордо изправен с неизменната усмивка на лице, с гларус в лявата ръка и разперена като за приятелски поздрав десница.

Скулптурата ще бъде отлята от бронз в реален размер, който с постамента ще бъде с височина до 1.80 см.

Идеята за издигане на скулптура на Петьо Пандира в родния му град датира повече от 12 години. През първите години са правени неуспешни опити за нейната реализация. Реалното й изпълнение започва в началото на миналата година, когато в Община Бургас отново е внесено предложението и подписка от видни радетели на българската култура и изкуство, и приятели на Пандира, начело с големия български режисьор Рангел Вълчанов, който вчера ни напусна няколко дни преди да навърши 85 години и преди да види завършен образа на своя приятел.

В момента Община Бургас съдейства на Инициативния комитет за съгласуване и провеждане на необходимите процедури по Закона за културата и Закона за устройство на територията.

За окончателно финализиране на изграждането на скулптурата на неподражаемия с лакардиите си бургазлия Инициативният комитет стартира кампания за набиране на необходимите средства. Всеки, който желае да подкрепи и подпомогне благородната инициатива, независимо дали е юридическо и физическо лице, може да ползва откритата сметка в лева:

Сметката е в Токуда банк - клон Бургас:
IBAN BG 23 CREX 9260 1052 773701
Банков код 26092604
BIC код CREXBGSF

Идеята е през следващата година, когато се навършват 95 години от рождението на баш бургазлията Петьо Пандира, бронзовата му осанка да посреща гостите на най-романтичното място и символ на града - Моста.


Виж коментарите (2)

Още по темата (18):
18.03.2014 Вандали потрошиха новия асансьор на Моста
14.03.2014 Ще предлагат сувенири с морска тематика на о."Света Анастасия", Моста и на "Богориди"
30.01.2014 Парадоксален казус с достъпа на хора с увреждания до обновения Мост
09.01.2014 Слагат инфрачервени прожектори на моста
21.10.2013 Отварят Моста до дни, но без пристана
17.10.2013 До края на седмицата ще отворят Моста за свободни посещения на граждани
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).