Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
НАП в акция "Сарафи" по морето
Автор: Екип Burgas24.bg 09:30 / 08.08.2012Коментари (3)1486
© Burgas24.bg
Масови данъчни проверки са планували от Националната агенция по приходите във всички чейнджбюра, намиращи се по родното Черноморие. Спецакцията на НАП ще стартира в началото на идната седмица - ден след като в сила влезе новата наредба. Тя забранява на сарафските бюра да се отклоняват с повече от 5 процента от официалния курс на БНБ.

Заради очакваните нарушения данъчните вече са сформирали спецекипи, които ще започнат масирани проверки на всички обменни бюра по морските курорти, както и на ключови места като гари и хотели в големите градове, научи "Монитор" от източници в НАП. Ако бъдат спипани нарушители на новата наредба, те ще бъдат

наказвани с глоба и отнемане на лиценза

Преди близо месец приходната агенция, съвместно с ГДБОП и други общински контролни органи извърши масови проверки на чейнджбюрата в Слънчев бряг и други курорти по Южното Черноморие. Тогава данъчните са набелязали основните играчи на пазара, които правят далавери с обмяната на валута. Справки на служителите на НАП показват, че това са близо 20 фирми, които държат обекти по морските и зимните курорти у нас. Тези сарафски бюра използват подвеждащи и скрити табели с курсовете, при които се обменя валута.

Клиентите често оставали изненадани и от големите разлики между курсовете, при които обменните бюра търгуват, и обявения за деня фиксинг на БНБ.

Досега бюрата можеха да обменят чужда валута на курс с до 20 на сто отклонение от фиксинга на БНБ. От НАП твърдят, че тези промени ще елиминират почти изцяло възможностите за заблуждаващи реклами и подвеждане на клиентите, докато от чейнджбюрата са категорични, че промяната ще доведе до фалит много от тях, особено в зимните и летните курорти.

Според информацията на данъчните най-много злоупотреби и подвеждащи похвати използват бюрата по Черноморието. Именно оттам имало и най-много сигнали. От бизнеса обаче отричат.

"Има случаи, при които отклонението е 19% или 19,5%", казаха от приходната агенция. Това е на ръба на определения доскоро законов лимит.

От НАП смятат, че намаляването на маража ще удари единствено бюрата, които умишлено подвеждат клиентите си. "Тези, коректните, за които говорим, там маржът е под 10-те стотинки, които сега се въвеждат. Маржът е 2-3 стотинки и едва ли те биха го почувствали като заплаха", смята данъчен експерт.

Обменният курс може да се отклонява до 5% от курса за съответната валута за деня на БНБ.

Можем да обменяме валута от специални автомати.

Котировките на информационните табла в бюрата се изписват с три цифри след десетичната запетая, а не с две.

Минималният шрифт, с който ще се изписват котировките, пада от 5 на 3 см.

Регистрацията на чейнджбюра ще става по-лесно. Броят на исканите документи се намалява със седем.

От 2000 лв. до 6000 лв. е глобата за обменните бюра, които нарушават изискванията в наредбата за дейността им. Това става ясно от Валутния закон. В такива граници ще бъдат глобявани и собствениците на чейнджбюра, които от понеделник не са изпълнили най-новото изискване в наредбата.

Така преди ден стана ясно, че край Варна сарафи печелят по 58 стотинки от обмяната на едно евро. Читатели алармираха, че обменно бюро в един от най-популярните ни морски курорти купува еврото по 1,60 лв. и го продава по 2,18 лв.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.08.2012 г.
0
 
 
Полицията във Варна да не се прави на сляпа,ами да изгони веднъж завинаги уличните чейнчаджии пред спирката на катедралата(от страната на БМФ).По цял ден наглите крадци стоят там(единия с колелото) и мамят туристите.Нанасят непоправими вреди на варненския имидж пред гостите ни.И да ги приберат задълго на топло,а не да ги пускат и после онези да си тръгнат по другия маршрут...по Княз Борис... Кога Варна ще се отърве от тези мизерни крадливи копелдаци? И на кого плащат те,та си "работят" там необезпокоявано години наред?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: