"Музикалният Бургас" с пореден концерт

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:59 / 10.10.2012
715
Четвъртият пореден концерт от програмата на фестивала за класическа музика "Музикалният Бургас" ще се проведе тази събота, 13 октомври, от 18.00 часа в Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски".

Участници в октомврийското издание на събитието, представящо бургаски музикални семейства и техни приятели, са цигуларите Ваня Златева и Стефан Караиванов. На сцената с тях ще излязат още Добриана Добрева - виолончело, Христо Белчев - цигулка и Смилена Смилкова - пиано.

В подготвения за концерта репертоар са включени произведения на едни от най-популярните композитори на класическа музика - Бах, Шуман, Шуберт, Дворжак, Шостакович.

Ваня Златева завършва средно музикално образование в СМУ - Бургас, а висше - в БДК - София при проф. Михаил Балкански. Веднага след завършването си кандидатства и е одобрена за концертмайстор на Бургаската филхармония от тогавашния главен диригент Иван Вульпе. Свири с всички изявени български диригенти като концертмайстор и като солист. Едновременно с оркестровата дейност развива и педагогическа - като лектор в СМУ "Проф. П. Владигеров" - Бургас, където преподава цигулка, камерна музика и оркестрови трудности. Участва в камерни формации и развива активна концертна дейност.

Стефан Караиванов завършва оперно-симфонично дирижиране в НМА "Проф.Панчо Владигеров", в класа на проф. Пламен Джуров, както и магистратура по оркестрово и хорово дирижиране в НБУ при маестро Веселин Байчев. Реализирал е многобройни концерти и диригентски гастроли в различни градове в страната, сред които Шумен, Разград, Сливен, Враца, Бургас и др.

Концертите, включени в програмата на "Музикалният Бургас" ще продължат през ноември и декември.

Идеята на проекта - инициатива на Община Бургас, е да покаже музикалния потенциал на града в сферата на класическата музика и да поощри предаването и развиването на творческия талант на следващите поколения.

Фестивалът е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.


Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
14.12.2012 Последната вечер на "Бургас танцува" е за народните танци
13.12.2012 Зумба и модерен балет ще вдигат градуса пред Общината
12.12.2012 Латино танци ще разгорещят атмосферата в Бургас
11.12.2012 Хип-хоп и брейк ще властват във втората вечер на "Бургас танцува"
11.12.2012 Коледен концерт събира най-доброто от "Музикалния Бургас"
10.12.2012 Коледен концерт събира най-доброто от "Музикалния Бургас"
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).