Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Музей на мартеницата може да бъде създаден в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:50 / 01.03.2011Коментари (0)782
© Impact Press Group
Снимка: Архив.
Въпреки, че българите имаме уникална традиция на първи март за си пожелаваме здраве и късмет и да се закичваме с бял и червен конец у нас няма музей на мартеницата и Бургас може да е първият град в страната, където да бъде създаден такъв музей, обяви директорът на регионалния бургаски музей Цоня Дражева.

Тя сподели идеята си пред ученици от различни бургаски училища, които днес бяха отличени с грамоти и награди за участието си в конкурса за мартеница. Този конкурс вече е традиционен в Бургас и се провежда за десета година. В конкурса участваха стотици деца от бургаските училища, от региона и дори от други страни. Техните мартеници традиционни и авангардни бяха изложени в Етнографския музей, където макар и трудно журито от художници и музейни специалисти отличиха най- добрите мартеници и техните творци. Освен първи, втори и трети награди бяха връчени и специалните награди на Общински детски комплекс, на Регионалния бургаски музей и на отдел «Етнография».

Уникални и прекрасни, така определи творбите на децата директорът на регионалния бургаски музей и допълни, че изработените мартеници са достойни за експозицията на всеки един музей. Наградените творби на децата остават в музейната експозиция.

"Тези, които ще получават днес награди ще бъдат автори на един музеен експонат с национално културно значение и това е най-голямата награда. Тепърва заедно с клуб "Традиция" към Общински детски комплекс и Община Бургас ще помислим за самостоятелен музей на българските мартеница. Няма такъв в България и ви гарантирам, че вече имаме доста събрани такива творби, които могат да влязат в този музей и да се показват не само на нашите гости, но и експозицията гостува по света. Това е една инициатива, която ще подемем тази година заедно и се надявам да доведем до прекрасен край. Когато ви разгледах творбите бях възхитена, много се радвам, че вие носите в себе си българския огън, който надява се ще предете на вашите деца и внуци", каза Дражева. 

Във връзка с националния празник Трети март всички бурагски музеи ще бъдат отворени и ще приемат безплатно посетители, съобщи Дражева. Така всеки бургазлия може да види оригиналните мартеници на бургаските деца в Етнографската експозиция.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Градският транспорт в София
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: