Морските общини искат законодателна промяна за рибарските пристанища

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:07 / 05.10.2009
537
Трябва да се даде възможност на морските общини да кандидатстват с проекти за модернизиране на рибарските пристанища по Оперативната програма „Рибарско и аквакултури", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов. Нужно е да бъде направена промяна в закона по отношение на собствеността на съоръженията, за да може морските общини да развиват четирите пристанища, заложени за модернизация по програмата.

Общините с рибарски пристанища са на едно мнение по този въпрос и ще внесат в Министерски съвет и Комисията по земеделие и гори в Народното събрание предложения за законодателни промени в тази връзка.

18 млн. евро са предвидени по оперативната програма за модернизация на рибарски пристанища и съоръжения за разтоварване на риба. Освен созополското, рибарски портове ще бъдат и това в Балчик, Варна и Несебър. Според кмета на Бургас е нужно общините да имат по-голяма самостоятелност във формирането на местните данъци. Нужно е да има и нов вид местни данъци, които пряко да влизат в местната хазна. Община Бургас има над 7 одобрени проекта по оперативни програми и очаква одобрение за още три. Най-големият проект на общината е за интегриране на градския транспорт по програма „Джаспърс" за над 50 млн. евро. Според Николов е нужно да има по-големи бюджети по Оперативна програма „Околна среда". Големите общини имат нужда от достъп до повече средства за реализиране на проекти за благоустрояване и осигуряване на достъпност на градската среда.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).