Мобилни търговци мигрират по морето

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:43 / 16.06.2010
553
"Много хубави парфюми давам, кака, френски, за теб на половин цена, че си ми сефтето". Това са най-често срещаните реплики на "мобилните търговци", мигрирали с настъпването на лятото по морето. Картинката може да се види на по-оживените места в града. Алъш-веришът е не само по кьошетата, той е в близост до големи спирки, а и по самите централни улици на Бургас. Стимул на подобни покупко-продажби е и кризата, все пак, колкото по-тънко, толкова по-добре за джоба на клиента.

Само за 5 минути бабата-търговец успя да пласира 2 парфюма. "Марковата" стока излезе на клиентите по 10 лева. Всичко това след ожесточен пазарлък като по учебник, написан от турчин със сергия на "Капалъчарши" в Истанбул. И, разбира се, клиентът беше първият и заради сефтето склони да го "подари" срещу няколко левчета, според продавачката - пет пъти по-ниско от реалната му стойност. Като доказателство всеки от артикулите е налепен с високи цени. А щандът уютно е разположен в шарените торби. Той е разнообразен - от ароматните води, през самобръсначки, с някоя и друга объркана буква в заглавието на етикета, до ластички за коса, фиби и гривни. Не са рядкост и продавачите на цигари, качеството, на които обаче е твърде съмнително, въпреки че са отлични копия, поне външно на оригиналите.

Откъде ли взимат стоката си и сами ли работят мобилните търговци? След кратък разговор с мобилната продавачка става ясно, че тя не е от Бургас. "Аз съм само чирак, леля. За други продавам". А малко по-късно, при по-засиленото любопитство сменя версията, като твърди, че сама си ги продава, а стоката взима от столичния пазар "Илиянци". А истината е някъде там, може би и по средата.

Бизнесът като бабиния кипи усилено до Старата поща, около Трета поликлиника, около МБАЛ и изобщо навсякъде, където има наивни клиенти. От години мургави наши събратя обикалят между блоковете, преметнали димитровградски чанти- сергии и според сезона предлагат ту клинове и баби-гащи, ту ефирни нощнички за хладинка, ту панталони и блузки. Обикновено сред мобилните търговци най-активни са ромите като продавачи. Стоките обаче крият риск за здравето, а евтиното понякога излиза солено. Там никога няма гаранция, нито касова бележка. Те са като фантом, но не в операта, а пред нея и по улиците и кварталите, недосегаеми за данъчните.

Източник: в. "Бургас днес и утре"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).