Мобилната лаборатория ще измерва замърсеността на въздуха по най-натоварените улици в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
12:26 / 15.03.2013
767
По най-натоварените точки от автомобилния трафик и по линиите на обществения транспорт ще премине мобилната лаборатория за контрол на качеството на въздуха, съобщи Маринета Николова, Началник отдел "Екологични политики и програми" в община Бургас.

"Във връзка с цялостната подмяна на автобусния парк за обществен превоз, новите автобуси, които стартираха от 19 февруари, целта ни е да повторим отново кръговите кръстовища, линиите за движение на автобусния транспорт и да направим сравнителен анализ на това какво е било нивото на замърсяване миналата година и какво отчитат резултатите сега", обясни тя.

В момента лабораторията е разположена на паркинга на хотел до Многопрофилната болница, като там се следи качеството на въздуха на едно от най-натоварените кръстовища в града. Към момента резултатите от лабораторията са обнадеждаващи, защото средните стойности на фоновото замърсяване показва, че е паднало с 15 до 20 %. Окончателните резултати ще бъдат готови след като окончателно завърши контролът на тази точка. Мобилната лаборатория предстои да бъде позиционирана на кръговото кръстовище на входа на Бургас откъм кв. Сарафово, кръговото кръстовище до университет "Проф. Асен Златаров", входа откъм Бургас от София. Впоследствие ще минен и през кръговото кръстовище до блок "Поморина", кръстовище Трапезица.

От началото на годината мобилната лаборатория за контрол на качеството на въздуха е била разположена на 4 места. Тя се мести за период от по две седмици. "Целта ни е да обхванем максимално много точки в жилищните райони на града за да можем да следим какво е качеството на въздуха. Резултатите за момента са добри. Единични отклонения има единствено по показателя "фини прахови частици". В някои дни се отчита превишение среднодневната норма", обясни Николова.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).