Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Митинг и шествие "Да спасим гората – да спасим държавата" днес в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 08:25 / 03.03.2012Коментари (2)798
© Burgas24.bg
Днес на националния празник на България, граждани и неправителствени организации от Бургас ще се включат в протест и шествие под надслов "Да спасим гората - да спасим държавата". Сборният пункт е "Часовника" в 13:00 ч. Шествието ще мине по ул. "Богориди" и ще завърши до сцена "Охлюва".

Протестни митинги и шествия под същия надслов ще се проведат в София и в Пловдив, организирани от Коалицията на неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Повод за протеста е предстоящото второ четене на поправките в Закона за горите, както и промени в още няколко закона. Ако те се приемат:

- ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове

- ще се позволят на практика голи сечи, които иначе са забранени от Закона, и предполагат свлачища и наводнения най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат едва 5% от територията на страната ни

- ще има поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, а частните икономически интереси на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски зони в България - Банско, Витоша и Боровец.

Коалицията "За да остане природа в България" припомня, че държавата смята да изреже 12% от територията на Световното природно наследство на ЮНЕСКО в сърцето на Национален парк "Пирин", само за да разреши разширяването на ски зона Банско и строителството на нови ски зони над Добринище и в м. Кулиното над Разлог. Държавата си позволява и с лека ръка да премахва неудобните служители, които отстояват спазването на Закона. Чрез предварително решен конкурс бе отстранен досегашният директор на Природен парк "Витоша" Тома Белев, защото години наред той защитава опазването на парка и следи изпълнението на Плана му за управление, като не допуска неговото застрояване.

Организаторите на протеста в Бургас канят бургазлии да се присъединят към шествието и да изразят своята граждански позиция по проблемите с горите и планините на България, да покажат, че мнението на всеки един български гражданин все още е от значение!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Sto_yanov
премахни филтъра

0
 
 
Писна ми вече от шматки и пишман еколози!!! Защо не протестирате срещу износа на дървен материал, който възлиза на хиляди тонове месечно!? Ден след ден българската гора се изсича и се изнася с кораби и камиони в южните ни съседки!!! А на тези смешковци им пречело че ще направят 5-6 ски писти, които поне приходи ще носят!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: