Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Министърът на културата идва за "Четящият човек"
Автор: Екип Burgas24.bg 07:10 / 10.09.2013Коментари (0)891
Второто издание на националния фестивал "Четящият човек" се открива днес в 20.00 часа на открита сцена "Охлюва". На официална церемония ще бъде връчена едноименната награда, а след нея ще започне концертът на четящата и пишеща формация "Обичайните заподозрени" - Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов. Специален гост на втория фестивален ден ще бъде министърът на културата Петър Стоянович.

Министър Стоянович, заедно с кмета Димитър Николов, ще открие трите изложби, включени в афиша на събитието.
В четирите фестивални дни отново ще се проследи пътят на книгата и четенето през различни жанрове на изкуството.
Алек Попов, Васил Георгиев и Михаил Вешим ще представят новите си книги "Сестри Палавееви", "Апарат" и "Руският съсед" на издателство "Сиела" в "Литературно кафене "Хеликон", което навършва десет години. Христо Карастоянов ще чете откъси от неизлязлата си още книга "Работно заглавие: "Часът на смъртта" в традиционната вечер на "Хеликон". На 13 септември, петък, Бойко Ламбовски и Пламен Димитров ще ни въведат в "Пияната метафора", с рецитал на поезия, съчетан с кулинарно-винарски ретроспекции.

Ще бъде представен и аудиовариант на "Сестри Палавееви", като към Алек Попов ще се включат актьорът Стоян Алексиев и издателката Дениз Герганова.

Специално внимание в програмата на "Четящият човек" е отделено на децата и стремежа им към четенето. Ще им гостува Биляна Траянова с нейната "Хариша".

Тетралната програма включва две представления в театър "Адрина Будевска": Живак", авторски спектакъл на Димитър Живков (носител на Аскеер'2013), режисьор Димитър Стефанов, и "Алкохол", авторски спектакъл на Цветелина Стоянова-Цв., по романа на Калин Терзийски и Деяна Драгоева.

Съвместно с БНТ ще бъдат показани три български филма, свързани с известни литературни произведения и български писатели. Те ще се прожектират безплатно на лятната сцена "Охлюва".

Ваня Кубадинска (Гьоте институт-София) и Кристофър Бъкстон (Великобритания) ще са лекторите на семинара за журналисти "Една медия в медиите". В рамките на семинара ще се представи и книгата на Мирон Цовнир - "Паразите на безсилието".

Голяма популярност набира и фотоконкурсът "За книгите и хората". Заради нарастващия интерес, времето за изпращане на снимки бе удължено с 15 дни. Наградените творби ще бъдат оповестени при закриването на фестивала.

Тази година "Четящият човек" се организира от Обществото за култура на четенето и писането и ще се проведе с подкрепата на Община Бургас, която любезно предоставя помещенията на културния център "Морско казино", лятната сцена "Охлюва" и знакови пространства в Морската градина.

Второто издание на фестивала "Четящият човек" се провежда в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: