Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Мина Черно Море ще добива електроенергия от слънцето
Автор: Екип Burgas24.bg 13:13 / 27.10.2008Коментари (0)664
©
Една от малкото оцелели въглищни мини в България - „Черно Море" край Бургас, започна да развива алтернативно енергопроизводство. На територията на предприятието бе построена и пусната в експлоатация „фото-волтаична" или „слънчева" електроцентрала. За момента съоръжението е експериментално и е разположено върху една от промишлените сгради на територията на мината. Специалните панели, които преобразуват слънчевата светлина и топлина в електрическа енергия са последно поколение и са внесени от Япония. Те са с площ от 80 м2 и вече работят, като произведеното електричество отива директно за част от нуждите за производството. „Ако експериментът ни се окаже успешен, ще можем да произвеждаме поне 300 Kw от слънцето." оптимист е директорът, инж. Ангел Ангелов. Той е твърдо решил да продължи в посока изграждането на собствена „Слънчева" електроцентрала в бъдеще.

Слънчевият одит е показал, че в Бургаска област на територия от 40 до 50 км от морето има най-голямо слънчево греене в цяла България. Другото подобно място е районът около гр. Петрич. Съществува технологична възможност площта на слънчевите панели да нарастне до 4 дка. Мотивите са, че въглепроизводството е изключително замърсяващо природната среда. Заедно с ТЕЦ „Сливен", чийто собственик е Мина „Черно Море", вредното влияние се увеличава. „Ние сме предприятие в сферата на енергетиката, но решихме да се развиваме с поглед в бъдещето и да мислим за екологията, затова ще компенсираме със слънчева енергия, пораженията от производство на енергия от въглищата, която произвеждаме в момента", заричат се от ръководството.

Документите за новите енергомощности на въгледобивното предпиятие вече са подадени във фирмата дистрибутор на електроенергия за Бургаска област - EVN. За съжаление българското законодателство и практиката в държавата не поощряват подобни инициативи. Мината е подала заявка за електропроизводител още преди 6 месеца, но до момента поради различни бюрократични спънки, все още няма договор за производство и продажба с местния монополист.

Въпреки, че България е поела ангажимент пред ЕС до 2020 г., около 20% от произвежданата енергия в страната да бъде от възобновяеми източници - слънце, вода, вятър, не се отпуска никакво финансиране за инвестиции в тази област.

Алтернативното енергопр

©
оизводство е изключително изгодно и най-вече съхраняващо атмосферата и природната среда, поради което в Европейския съюз е разработена специална програма за неговото внедряване. У нас обаче не се предвиждат никакви помощи и не се привличат европари в тази насока, докато в съседна Гърция, например, при инвестиции във фото-волтаична електроцентрала държавата отпуска съфинансиране в размер на 70% от общата цена. „Държавата не ни помага, в момента освен да се създават само спънки, друго не се прави, дори ДКЕВР не предпиема стъпки за законово уреждане и улесняване на подобно енергопроизводство", оплакват се специалистите.

Себестойността на 1 Kw модули за „слънчева" електронергия излиза 10000 лв. Отделно се инвестира в инсталация и поддръжка. При сегашните цени капиталовложенията в „слънчева енергия" се изплащат за 10 г. Нормално е това да става поне за период от 5 до 7 г, за да има интерес и възвращаемост. Ако се приеме политика за подпомагане на този вид инвестиции, инж. Ангелов е предвидил възможности за осъществяването на мега-проект за построяването на огромна електроцентрала, която да добива енергия от слънцето с капацитет до 10 Mw.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: