Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Междусъседски войни: Създаване на публичен електронен регистър
Автор: Екип Burgas24.bg 16:32 / 09.09.2009Коментари (0)1075
© Burgas24.bg
Предстоящото създаване на публичен електронен регистър изисква избиране до 1 ноември на домсъвети и домоуправители в съответствие на Закона за общинската собственост. Във връзка с това Burgas24.bg публикува основните моменти в закона, които засягат пряко всички живущи в блокове.

В Закона за етажната собственост са предвидени две форми на управление - общо събрание и сдружение на собствениците, които се явяват органи на управление. Свикването на общото събрание се осъществява най-малко веднъж годишно от управителя /управителния съвет/, контролния съвет /контрольора/ или по писмено искане на собственици, които имат най-малко 20 на сто идеални части от общите части на сградата.

Когато в етажната собственост не е провеждано общо събрание повече от една година, свикването на такова събрание се извършва в срок от 6 месеца от влизането на закона в сила - т.е. в срок до 1 ноември 2009 година. В тримесечен срок от изтичането на по-горния срок свикването на общо събрание се извършва от кмета на общината /района/.

Общото събрание взема решения за определяне на формата за управление, приемане на Правилник за вътрешния ред, съгласно утвърден образец и създаване на книга на собствениците по утвърден образец. Към книгата на собствениците се води приложение, в което всеки собственик или обитател вписва притежаваните или взети за отглеждане животни.

Съществен момент е подаване на заявление за вписване в публичния регистър, който се води в общината /района/ по утвърден образец, което е задължение на председателя на УС /управителя/. Образци на заявление са публикувани както в брой 50 от 3 юли т.г. на Държавен вестник, където е публикувана Наредба № 3 от 17 юни за създаване и поддържане на публичен регистър на сградите в режим на ЕС. В случай, че това задължение не бъде изпълнено, законът предвижда глоба от 100 до 500 лева.

Важно е да знаем, че:
- Ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части се извършва само по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението.
- При ремонт на общите части с предимство се извършват дейности от строително-технически характер за привеждане на сградата в съответствие с мерките и указанията в техническия й паспорт.
- Разходите се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.
- Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане на общите части се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите
- Децата до 6 годишна възраст и обитателите, които пребивават в етажната собственост не повече от 1 месец, не заплащат тези разходи.
- Собственик или обитател, който отсъства повече от 1 месец заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходи.
- Онези собственици, които упражняват професия или извършват дейност, при която достъпът на външни лица и по-голям от обичайния, както и собственици и ползватели на магазини, ресторанти, производствени, стопански и др. с нежилищно предназначение, заплащат разходи по текущо поддържане, както и консумативни разходи в петорен размер.
- Собствениците и обитателите, които отглеждат животни, подлежащи на извеждане, заплащат за всяко животно в размер като за един обитател.
- Потребителите на електрическа енергия, топлинна енергия и природен газ в сгради в режим на етажната собственост, учредили юридически лица- сдружения на собствениците, по реда на ЗУЕС, могат да кандидатстват за финансиране на проекти за повишаване на енергийната ефективност.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: