Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Международен проект обсъжда как да бъде защитен белият щъркел в парк Странджа
Автор: Екип Burgas24.bg 13:02 / 26.04.2013Коментари (0)580
©
Защо щъркелите в границите на парк Странджа са намалели толкова много, какви са заплахите пред защитения вид в Натура 2000 зоните в Югоизточна Европа и какви мерки за защита на вида могат да се предприемат - на тези и други въпроси търси отговор Транснационален план за действие за опазване на белия щъркел, разработен по международния проект Be Natur на ДПП "Странджа".

Проектът е свързан с по-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000. Основна цел на Проекта е да се изправи срещу загубата на биоразнообразие чрез определяне на общи планове за действие и стратегия за опазване на природното наследство и ландшафта в Югоизточна Европа, с приоритет за местообитания и видове, защитени съгласно Директивата за хабитатите и за птиците. Допълнително - Проектът работи и за разпространяване на познанията за устойчивия туризъм и биологично земеделие в Натура 2000 зоните.

Транснационалният план за белите щъркели беше представен в Малко Търново от доц. д-р Петър Шурулинков от Националния природонаучeн музей към БАН по време на експертен семинар, проведен на 22 април в М. Търново.
В Парк Странджа са останали само четири щъркелови гнезда. Това сочат последните преброявания на орнитолозите от 2004 г. насам. За предходното десетилетие гнездата преброявания те са били значително повече, като в почти всяко от 21-те селища в Парка - като например в Малко Търново, в Кости, в Стоилово, в Сливарово и др. - до скоро е имало поне една гнездеща двойка щъркели.... Сега гнезда на белия щъркел има само в селищата Бродилово, Варвара, Ахтопол и Синеморец. Извън зоната на Парка в Странджа планина са преброени около 15 гнезда. Намалението на популацията на белия щъркел в Бургаска област е около 12 %.

Птицата е и своеобразен индикатор за вида замърсяване в района на Бургас. "Ако го нямаше Лукойл около езерата в Бургас щеше да има по 10-15 гнезда на щъркели. В районите на Дунав и Лом има селища с по 30 щъркелови гнезда", посочи доц. Шурулинков.

Установено е, че над 400 000 бели щъркела ежегодно преминават над Бургаско, включително над територията на Парк Странджа през есента, на път към Босфора. Последните тенденции сочат, че 70-80% от щъркелите гнездят върху електрически стълбове, което носи риск от смъртност, причинена от късо съединение. Много малка част от гнездата попадат в зоните от Натура 2000, но затова пък там са съсредоточени площите за храна на птиците. Затова от голямо значение е опазването на хранителните местообитания.

Най-големите заплахи в последните години, не само у нас, а и в Европа, са свързани с изграждането на фотоволтаични и ветрови паркове, разораването на естествените тревни местообитания и превръщането им в обработваема земя, химизацията на селското стопанство и др.

Според доц. Шурилинков е особено важно да се подобрят процедурите по ОВОС при инвестиционни предложения, свързани със застрояването на трайно затревни терени. Според експерта в момента почти всички оценки за въздействие върху околната среда завършват с положителна оценка от екоинспекциите.

На семинара присъстваха експерти от ПП "Странджа", членове на Туристическо дружество "Велека", природолюбители и заинтересовани страни от района на Натура 2000 зона Странджа, представители на Българското дружество за защита на птиците.

В рамките на проекта вече беше проведен семинар за опазването на дюните, и се предвижда още една експертна среща, свързана с опазването на костенурките в Странджа.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Природни стихии
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: