Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Мерки срещу шарка по дребните приживни животни в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 09:59 / 12.09.2024Коментари (0)952
©
Днес областният управител проф. Мария Нейкова свика заседание на Областната епизоотична комисия по повод констатирано огнище на заболяването ,,шарка по дребните преживни животни“ в с. Войника, общ. Стралджа, област Ямбол.

Заболяването е установено в животновъден обект, в който се отглеждат 135 овце и не представлява опасност за хората, но при разпространение при животните нанася значителни икономически щети. Започнала е кампания по информиране на кметовете в общините, както и лицата, отглеждащи дребни преживни животни, за клиниката на шарка по дребните преживни животни, спазването на мерките за биосигурност в обектите за дребни преживни животни и задължението им при съмнение за заболяване и/или смъртност незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар.

Предаването на вируса става по респираторен път при близък контакт, но може да проникне и през другите лигавици или наранена кожа. Животните са най-заразни преди появата на неутрализиращи антитела, които се откриват една седмица след развитието на клиничните признаци.

Заболеваемостта и смъртността варират в зависимост от породата, възрастта, щама на вируса, имунитета на животните. По-леко протичане се наблюдава при местни породи животни в ендемични за шарката райони, но по-тежко протичане се наблюдава при млади и стресирани животни, както и при животни със съпътстващи инфекции. Инкубационният период варира от 4 до 21 дни, обикновено от 1 до 2 седмици.

Към настоящия момент в област Бургас няма констатирани болни животни, но институциите взеха решение за превантивни мерки, за да не се разпространи заразата и в региона предвид граничните зони между областите Ямбол и Бургас.

Със Заповед №РД11-2170/04.09.2024г. на изпълнителния директор на БАБХ е обявено първично възникнало огнище на болестта ,,Шарка по дребните преживни животни“. Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Войника, общ. Стралджа, обл. Ямбол. Определена е и 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Недялско, Богорово, Първенец, Люлин, Правдино, Александрово, Поляна, Каменец, Саранско, Тамарино и Леярово, общ. Стралджа, обл. Ямбол; в общ. Средец, обл. Бургас – с. Зорница.

В общините Средец и Карнобат се забранява придвижването и транспортирането на възприемчиви животни и продукти от тях в и към населеното място. Всички дребни преживни животни трябва да се отглеждат при оборен режим. Трябва да се извършват ежеседмични клинични прегледи за шарка по дребните преживни животни и други заразни болести във всички обекти. Суровото мляко добито от дребни преживни животни трябва да се унищожава на място в животновъдния обект или да се преработва в млекопреработвателни предприятия. Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на дребни преживни животни. Забранява се организиране на пазари и изложби на дребни преживни животни. Ще се извършват проверки за нелегална търговия и придвижване на дребни преживни животни на територията на област Бургас. При установяване на нелегална търговия и придвижване на дребни преживни животни на собствениците на животните ще бъдат съставени актове за установено административно нарушение, а животните ще бъдат незабавно умъртвени, а труповете унищожени.

На територията на област Бургас през последните 20 години болестта е констатирана в с. Стоилово, община Малко Търново (21.09.2013 г.) и с. Горно Ябълково, община Средец (16.09.2023 г.). През месец август и септември на 2024 г. в Гърция са констатирани 21 бр. първични огнища на болестта.

Шарката по овцете и козите е контагиозно заболяване по дребните преживни животни. То се характеризира с висока температура, генерализирани папули или възли и по-рядко везикули, лезии във вътрешните органи - особено в белия дроб, и смърт. Шарката по овцете и козите е ендемична за Африка – северно от Екватора, Близкия изток, Турция, Иран, Афганистан, Пакистан, Индия, Непал, части от Китай и Бангладеш.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: