Марионела Стоянова: Еко работилницата ще бъде алтернатива на дневните центрове

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:09 / 11.05.2010
1033
Творческата еко работилница за хора с увреждания в Бургас ще бъде алтернатива на дневните центрове. Това каза Марионела Стоянова, директор на Бюрото за социално обслужване към Национален Център за социална рехабилитация в Бургас към което е разкрита еко работилницата. Бюрото съществува 13 години и се навира се на улица „Апостол Карамитев" 12 в центъра на града. Ако улицата бъде асфалтирана достъпа на хората с увреждания ще бъде улеснен, каза още директорът на Бюрото.

„Ние предоставяме различни социални услуги и дейности, насочени към хората с увреждания с цел постигане на социална интеграция на тази група в обществото", разясни Стоянова. Предлаганите услуги са социален асистент, снабдяване с помощни съоръжения, различни обучения за хора с увреждания с цел те да бъдат повече информирани и да се повиши собствения им капацитет при справяне с проблеми. Една не малка група от хората с увреждания, предимно тези с ментални и сензорни затруднения, не могат да работят. Ако не посещават дневен център, остават трайно изолирани по домовете си.

„Към тях е насочена нашата най-нова инициатива -творческа еко работилница за хора с увреждания", каза директорът на Бюрото. Тя съществува от началото на тази година. „Всеки работен ден в Бюрото идват максимум пет човека наведнъж и се занимават с различни творчески дейности", разказа Стоянова. „Нашият стремеж е да използваме екологично чисти материали, да възпитаваме в участниците в работилницата позитивно отношение към природните ресурси", допълни тя. По нейните думи, когато бъде направен ремонт на работилницата и бъдат обособени индивидуалните кътове за работа до 12 човека ще бъдат ангажирани при изработката на еко материалите.

„Ние започнахме с изработване на изделия със салфетната техника т.е. залепване на елементи от салфетки върху различни предмети с лак и лепило. Изработваме предмети и от стари вестници", поясни Стоянова. Изложба на творбите, изработени от хората с увреждания е била представена в сградата на Областна администрация по време на великденските празници. Сред инициативите на Бюрото са конкурси за красота за жени със затруднено предвижване и групи за танци за хора с увреждания.

„За наше удовлетворение много от хората с увреждания, с които работихме през годините, успяха да намерят начин да продължат образованието си и професионалната си реализация", поясни Стоянова.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).