Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Мануелян: Бургаските лечебни заведения се справят чудесно в кризата
Автор: Екип Burgas24.bg 13:14 / 06.04.2011Коментари (0)1209
©
За състоянието на общинските здравни заведения, за средствата, които община Бургас отделя за модернизация на апаратурата, за местата в детските ясли и др.  зам.- кмета д-р Лорис Мануелян, даде своите отговори.

Здравеопазването е една от най-коментираните и обсъждани теми, и няма как да не след като засяга всички нас. Колко са общинските здравни заведения и какво е състоянието им?

Лорис Мануелян: Функцията здравеопазване в общината се изпълнява от три вида лечебни заведения. Едните са общинска собственост и представляват общински фирми по смисъла на Търговския закон. Другите са частни, независимо дали са за доболнична или болнична помощ и разбира се огромната областна болница МБАЛ- Бургас, където община Бургас е акционер, но там принципал е държавата. Тази функция на здравеопазването е изключително сложно да бъде регулирана в един град, където има много различни собственици и където общинските заведения отговарят предимно за специализираната доболничната помощ и отчасти за болнична помощ, каквато функция изпълняват белодробната болница и трите диспансера, които сега се наричат центрове - психиатричния, онкологичнияи кожно-венерическия. Общинските здравни заведения са общо девет на броя. Хубавото е че за първи път имаме доста добра колаборация и съдействие във оказването на здравни услуги между държавните и общинските лечебни заведения. Мисля,че в това число трябва да се включат и частните лечебни заведения, но там въпросът е малко по-сложен и общината няма никакви прерогативи над тях.

Какво е финансовото състояние на тези общински здравни заведения?

Учудващо на фона на една много тежка криза мога да кажа, че всичките ни лечебни заведения се справят чудесно. Разбира се това се дължи и на добрия мениджмънт на управителите на тези лечебни заведения, но не може и да отречем и ролята в това отношение на общината, Общинския съвет и на кмета,които винаги са подпомагали с каквото е възможно дейността им. Тази помощ е във вид на финансиране предимно на строително ремонтни дейности там където се налага.

В какво състояние е сградния фонд на общинските здравни заведения?

Сградния фонд за съжаление не е в много добро състояние и това е наследство от миналото, тъй като много от тези лечебни заведения не са пипани с десетки години. Постепенно започнахме преустройство в рамките на разумните средства, които се отпускат. Стремим се и се надяваме, да бъдат отворени Европейски програми, по които ще кандидатстваме и се надявам да спечелим за да успеем да направим и по сериозни ремонти. Нека да не забравяме, че ние влагаме и доста средства за оборудване и то предимно за скъпи неща,тъй като евтините могат заведенията да си ги закупят сами. Става въпрос за рентгенова апаратура. За пример давам, че общината кандидатства с проект пред Министерство на здравеопазването пак с европейски пари за линеен ускорител за центъра по онкология, чиято цена е 6,5 милиона лева. Това е близо една десета от капиталовия бюджет на община Бургас. Там където се налага общината финансира и дофинансира дейности както се случи с Белодробната болница. Тя не е диспансер, но се грижи по същите правила за хората с туберкулоза, което е едно социално значимо забавляване и общината винаги е отпускала средства за финансиране на дейността на болницата в тази насока.

Относно апаратурата какво ново предстои да бъде закупено за общинските лечебни заведения? Какви средства успява да задели общината?

Тази година е заложено закупуване на специфична апаратура, която е необходима за центъра за психиатрично здраве на стойност 18 000 лв. По отношение на другите центрове и болници на много от тях разрешихме те да си закупят апаратура със собствени средства скъпа апаратура. Такава апаратура например тази година ще закупи онкологията. Това ще бъда най-съвременния скенер в Бургаска област, който ще обслужва не само пациентите с онкологични заболявания, но и всички, които ще имат нужда от подобни изследвания. Този скенер е изключително необходим с оглед по-нататъшното монтиране на линейния ускорител, за който съобщих. Средства са предвидени за оборудване на кабинети.Тази година финансираме и закупуването на различни видове апаратура, необходима за оборудването на инвитро лаборатория, която ще бъде в МБАЛ-Бургас.

Това е важно и чакано събитие.

Така е и ние сме последователни в своята политика в това отношение. Ще припомня, че миналата година отделихме 150 000 лева за ремонтни дейности и за закупуване на част от апаратурата. Тази година сме предвидили още 106 000 лева. Дано и при актуализацията на бюджета да имаме възможност да помогнем с една по- сериозна сума и за изграждането на новото инфекциозно отделение в бургаската многопрофилна болница.

Какво се случва със строителството на болницата в най- големия бургаски комплекс "Меден Рудник?

Много граждани проявяват интерес по този въпрос, защото имаше един период в който строително монтажните дейности бяха спрени. Това съвпадна със зимните условия, защото има строителни матирали ,които не могат да се ползват при минусови температури. Вчера с кмета посетихме обекта. Там строителството продължава. Самият медицински център, който е общинска собственост е готов в груб строеж и изпълнителя обеща, че до септември- октомври ще бъде готов в завършен вид и ще бъде предаден на общината за да започнем да се нанасяме там. Ще преместим стария медицински център който сега се намира във вход на жилищен блок и не е пригоден за тази дейност. Надявам се това да стане един от най- хубавите медицински центрове с капацитет на диагностично- консултативен център. За щастие на този етап уговорките със собственика с който сме в публично- частно партньорство ни дават силни надежди той да закупи част от диагностичната апаратура,тъй като в момента финансово бюджета на общината е затруднен от кризата. Нещата там вървят и се надявам самата болница да започне да функционира догодина най-късно в края на пролетта.

Тогава ще имал ли спешна помощ в този най-голям бургаски комплекс?

Ще има приемно-консултативно отделение, тъй като спешната помощ е държавна структура и не е към болницата и която осъществява спешната помощ на колела. В "Меден рудник" повече от шест месеца има екип на спешна помощ, който дава дежурства там на място. Освен това във връзка с грипната епидемия поради неудобството да пътуват особено за деца и възрастни хора, сега и в бъдеще ще продължи да функционира един денонощен кабинет, в който дежурят лични лекари под формата на платени дежурства. Така че жителите на комплекса по всяко време на денонощието могат да разчитат на преглед при неотложни случаи.

До скоро имаше сигнали пак от хората в "Меден Рудник", че нощем при нужда от преглед е трябвало да пътуват до центъра на града и били насочвани към частни клиники?

Тази практика е преустановена и през нощта гражданите могат да ползват денонощния кабинет, като искам да добавя, че тази дейност се финансира не от каса, не от министерство и държава, а от община Бургас

Какви са средствата отделени за здравеопазване в общинския бюджет и за какво ще бъдат използвани?

В капиталовата програма са залегнали около 300 000 лева , които са предимно за закупуване на апаратура и за строително-ремонтни дейности. Независимо от кризата задели ли сме макар и от външни средства по капиталова програма пари за съфинансиране, ако успеем да се включим към някои от международните програми, свързани с енергийната ефективност. Имаме завършен енергиен одит на четири лечебни заведения и сме готови с проекти. Очакваме само да се разкрият програми в тази насока, където финансирането основно ще бъде европейско или пък чрез министерствата. Имаме готовност при актуализацията на бюджета ако постъпят средства да ги вложим отново в здравеопазване, като общо със съфинансирането на дейностите те са над половин милион лева.

Източник: Радио "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: