Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Мануелян: Бургас може да стане един от центровете за лъчелечение на Балканите
Автор: Екип Burgas24.bg 16:15 / 17.08.2011Коментари (1)2826
©
Ако проектът в подкрепа на онкоболните бъде одобрен, община Бургас може да стена един от центровете за лъчелечение в страната, а защо не и на Балканите, каза заместник-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян. По думите му освен всички други апарати за дълбоко и повърхностно рентгенова терапия за тези 4 г. от мандата на кмета Димитър Николов общината закупи за онкологичната болница и скенера, който вече е монтиран и в най-скоро време ще бъде открит.

Специалистът посочи, че мултимодалния линеен ускорител е от едно съвсем ново поколение лъчетерапия, която е предпочитана в онкологията по цял свят, защото прониква и на най-недостъпните места, могат да се лекуват включително и метастази. При облъчването страничните ефекти са сведени до минимум, а ефективността до максимум. В България подобна апаратура има само в София и Пловдив. В момента проектът, който очаква финансиране по ОП "Регионално развитие", Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ , е внесен за оценка и след неговото спечелване за година трябва да започне закупуването и монтирането на уредите, както и изграждането на бункер за разполагане на ускорителя и необходимите обслужващи помещения към него - мулажна лаборатория, кабинет, чакалня, съблекалня, санитарни възли. "6,5 млн. лв е стойността на целия проект, от които около 1,5 млн. лв са за изграждането на бункера, защото това съоръжение трябва да бъде поставено при много специфични условия и затова самото изграждане на бункера с всички предпазни мерки и изисквания по закон, е едно малко скъпо строителство. За това пък въвеждането вече в експлоатация на линейния ускорител ще даде много сериозни възможности на бургаските лекари да лекуват всички тумурни заболявания, които имат нужда от лъчелечение. Те са много широка гама, като се започне от примерно рак на гърдата и се стигне до рак на белия дроб, рак на вътрешните органи, почти цялата гама, която по принцип се подлага на лъчетерапия", обясни д-р Мануелян.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Повече подобни новини трябва да има ! Не всичко да е в София и да принуждават болни хора да блъскат по 1000 км за 1 'прегледче' или по-лошото за някаква си бюрократична хартийка
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: