Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Малко туристи по морето, повече джебчии
Автор: Екип Burgas24.bg 10:33 / 09.07.2009Коментари (0)981
© Burgas24.bg
Джебчийките заобграждат нищо неподозиращия турист и настойчиво започват да му предлагат сувенири. Докато той се опитва да се откъсне от тях, сръчните ръце на крадлите вече са преджобили жертвата.

Прогнозите за слаб туристически сезон не важат за тази част от обществото ни, която предпочита да се прехранва с кражби. И това лято „на работа" в Бургаска област са дошли джебчии от вътрешността на страната. Южното Черноморие е зоната на бригадите от Червен бряг. Има гастрольори чак от Румъния. „Гостите" ни не работят в областния център. Те предпочитат Слънчев бряг.

И ако нашите си, български, крадци са млади, даже твърде млади, то румънците обикновено са мъже на възраст между 40 и 50 години - на вид почтени, готови да услужат, да помогнат. Средно „заплатата", която изкарват на ден през летните месеци в Слънчев бряг е около 200 евро. Джебчиите пристигат в курортния комплекс със скъпи коли и наемат луксозни квартири. Тарторът на джебчийската група изчаква подчинените си в някое кафене, докато им свърши работният ден. След всеки по-сериозен удар те отиват да се отчитат при него. Открадната сума от един джебчия през лятото може да стигне до 15-20 хиляди лева на ден.

Бургас е територията на джебчиите от Българово и Горно Езерово. Те работят на групи и обикновено са малолетни. Заедно с тях има и по-възрастен, който веднага поема плячката. „Организацията им е толкова добра, че ако не хванеш крадеца с ръка в джоба, трудно можеш да докажеш, че нещо ти е изчезнало именно заради кражба" - коментират посветени. Възрастта им не позволява полицията да предприеме срещу тях мерките, предвидени в закона. Те, повтарям, са малолетни. Единственото, което мога да направят полицаите, е да съставят акт на родителите. Да сте чували ром да плати глоба?!

И още от практиката на джебчийските групи.

Открадния портфейл те скриват в тоалетната на близко заведение и ако бързо ги уличат в кражбата, връщат всичко веднага. В този случай законът предвижда по-ниско наказание. Освен ловки в ръцете, тези деца от Българово и Горно Езерово са и просветени. Професионалисти! Защо обаче служителите в държавните институции, издържани от бюджета с една-единствена задача - да закрилят децата, не предприемат нищо? Малолетните биват с години обучавани в занаят, който не предполага бъдеще, по-различно от затвора. Не бива да пропускаме и възможността за саморазправа от страна на жертвите им. Почти всеки от нас е виждал как граждани млатят млада мургавелка, а тя мълчаливо се опитва да избяга.
Джебчиите, също както просяците, си имат кланове и подразделения. На едни е разпределен плажът. Други "ловуват" по спирки и край хотели. Трети успешно съчетават "две в едно" - проституция и кражби.

Полицаите по морето са съставили класация на най-разпространените джебчийски трикове, прилагани на туристите.

Една от най-разпространените кражби е т. нар. "Огърлица на врата"

Група мургави продавачи на огърлици от рапани и миди се приближава към туристите. Размахват сувенирите и без много обяснения нахлузват герданите на врата на дамата или господина. Инстинктивно жертвата вдига ръце да махне гердана, в това време някой бърка в чантата или по джобовете и измъква пари и бижута.

Друга схема на обирджите е т. нар. "Помощ за падналия". Неколцина младежи се скарват помежду си. Крещят си, размахват юмруци, спъват или блъсват на земята случайно минаващ покрай тях турист. После вкупом се впускат да му помагат да стане на крака. Отупват му дрехите, извиняват се и отминават, а портфейлът му вече е в техни ръце. "Съседи по чадър" е следващата пак добре позната схема на крадците. Те дебнат и на най-охраняваните зони. Наемат си чадъри и шезлонги и чакат съседите да влязат в морето, за да им вземат плажните чанти, GSM-ите, фотоапаратите и камерите.

Преджобването по схемата "Преводач консултант" също носи добри доходи. За пиян турист се лепва младеж, който му предлага на английски да го заведе до хотела и го обира по пътя. Същата сцена се повтаря и по магазините, където услужливи нашенци преджобват чужденците, докато им превеждат етикетите на стоките.

Добре действа и схемата "Сексуслуга"

По крайбрежните алеи обикалят изрусени изкусителки, предлагащи любов в близките храсти. След като мераклията се съблече, дебнещи в мрака момчета задигат дрехите и вещите му.
В това отношение Бургас има и атракция за гостите си. Травестит, изглеждащ като привлекателна млада жена, предлага сексуални услуги и ... преджобване. Моментът на истината за някои от клиентите на тримата бургаски травестити е толкова отрезвяващ за „клиентите" им, че мъжете дълго се кълнат в най-милото повече чуждо да не погледнат. И са толкова искрени, че не можеш да не им повярваш.

„Пазете се! Не носете много пари в себе си" - съветват полицаи и напомнят, че повече от наивно е да записваш ПИН-кода на кредитната или дебитната си карта върху самата карта или да съхраняваш листчето с кода заедно с картата. От полицията препоръчват веднага да се блокира открадната карта. За разследващите е необяснимо и решението на туристите да крият златните си бижута в чантата. Почти всички хотели имат сейфове.

„Ако сам не си помогнеш, и господ не може", е казал мъдрият български народ. Помнете!

Източник: kompasbg.com









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Такситата в Пловдив с нови цени
Предложиха паметникът на Альоша да бъде махнат
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: