МРРБ ще решава за ОУП-а на Община Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:46 / 11.02.2009
1621
"Гевренов и Стоев" ООД отговориха на пресконференцията, която арх. Петко Йовчев, управител на "Атика Р5" - фирмата, спечелила проекта за ОУП на Бургас. От "Гевренов и Стоев" заявяват, че МРРБ вече е спряло процедурата и те ще вземат крайното решение за конкурса за ОУП на града. Ето и съобщението от фирмата:

Винаги сме се придържали единствено към точните факти и документи. С риск да се повторим, искаме да кажем, че нашата компания обжалва основно 2 неща.

* Едното бе допустимостта по откриване на процедурата за обществена поръчка и

* другото бе самото провеждане на процедурата, нейната методика за оценяване, резултатите от конкурса и излъчването на победител (в случая „Атика Р5" ООД с управител Петко Йовчев).

В своето първо становище КЗК не уважи нашата жалба. След отнасяне въпроса до ВАС той се произнесе положително и констатира редица закононарушения и по двете, като задължи КЗК да преразгледа становището си. Със свое решение от 29.04.2008 г. ВАС определи да бъде спряна процедурата по поръчката.

Изпълнявайки предписанията на ВАС, КЗК преразгледа становището си и реши:

Обявява нищожност на Решение РД-02-14-502/19.06.2007 г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройството за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проект за изменение на общия устройствен план на Община Бургас".
Установява незаконосъобразност на Решение РД 02-14-658/24.07.2007 г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройството за класиране на участниците и определяне на изпълнител в процедура за възлагане на малка обществена поръчка с предмет „Проект за изменение на Общия устройствен план на Община Бургас"


След като арх. Йовчев обжали отново това решение на КЗК, ВАС реши ОКОНЧАТЕЛНО:

Отменя решение 562 от 10.07.2008 г. постановено от КЗК, само в частта с която се обявява нищожността на откриване на процедурата от министъра на МРРБ.
ОСТАВЯ В СИЛА решение 562 от 10.07.2008 г. постановено от КЗК по преписка 262/2008 г. в частта, с която КЗК е установила незаконосъобразност на решение РД 02-14-658/24.07.2007г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройството за класиране на участниците и определяне на изпълнител...."


За да стане по-ясно - последното решение на ВАС, което е необжалваемо означава, че Министър Гагаузов не е нарушил законите по откриване на процедурата, но самата процедура по конкурса е проведена незаконосъобразно. Вследствие на опорочената процедура, заради нарушаването на редица закони е излъчен подобен резултат и победител (в лицето на „Атика Р5"). В този аспект нашата жалба бе уважена и ние сме удовлетворени от постигането на целта си да докажем, че обществената поръчка за ОУП-а на Община Бургас бе опорочена. Това е неоспоримо констатирано от съда.

Както и в предишното си прессъобщение заявихме ясно, че: ВАС не може да отмени самия договор, който е подписан от м-р Асен Гагаузов и към момента на подписването му е бил, разбира се законен, но присъдата за незаконосъобразно проведения конкурс, довел до неговото подписване е КАТЕГОРИЧНА. Това решение е адресирано към Възложителя - МРРБ, което е длъжно да се съобрази с ВАС. Още повече, че самото министерство е обявило, че ще процедира спрямо постановеното от съда.

МРРБ спря процедурата по изпълнение на Договора с „Атика Р5" ООД още на 22.04.2008 г. и информира Община Бургас официално със свое писмо. (приложение 1)

Единствено МРРБ оттук нататък може да отмени Договора, подписан вследствие на една опорочена процедура, като невалиден. Дали и кой ще проектира ОУП-а на Община Бургас, могат да кажат само съответните институции, съобразно българското законодателство. Това не можем да кажем, нито ние от „Гевренов и Стоев" ООД, нито арх. Петко Йовчев, колкото и силни желание да имаме за това.

Накрая държим да заявим, че „Гевренов и Стоев" ООД никога не са имали за цел да водят личностни битки и да си служат с персонални квалификации, нито са си позволявали подобно нещо. Ние особено държим на добрия тон между колеги и останахме изключително неприятно изненадани, когато именно арх. Петко Йовчев започна персонално да ни обижда публично в свои интервюта и изявления по медиите, във връзка с воденото от нас дело. Оставяме горното на неговата професионална етика и съвест, без да влизаме в подобно измерение на общуване. Нашата компания е достатъчно сериозна и стои зад всички свои изявления и действия, предавани до медиите, чрез Комуникационна група „Имидж Едвъртайзинг".


Виж коментарите (0)

Още по темата (77):
26.09.2012 Обсъждат проект за изменение на ОУП на Бургас
26.06.2012 Приеха подробния устройствен план за "Кьошето" без дебат
25.03.2012 Махнаха Павел Маринов от "Супер Бургас"
15.12.2011 "Супер Бургас" отпада от ОП "Транспорт", търси друго финансиране
21.07.2011 Валери Симеонов: Общият устройствен план е незаконен
21.07.2011 Кметът прогнозира: Бургас ще има най-добрите велоалеи на Балканите
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).