МИП нямала вина за нереализирането на проекта морски плаж "Атанасовска коса" в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:29 / 30.10.2013
616
Не приемаме безпочвените обвинения, че Министерство на инвестиционното проектиране има вина за нереализирането на проекта морски плаж "Атанасовска коса". Вината за проблема е в предишните управляващи, както и в липсата на ясни критерии кое е дюни и кое не. Това се казва в позиция на Министерство на инвестиционното проектиране.

"През март 2013 година по време на служебното правителство Министерство на околната среда и водите (МОСВ), министерство не регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Българската академия на науките (БАН) по нареждане на Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство, правят комисия, която да даде оценка кое е "дюна". В доклада на тази комисия "Атанасовска коса" е определена като "зараждаща се дюна". Това означава, че не може да се променя плажната граница", казват от Министерството на инвестиционното проектиране.

"Още през 2012 година по Закона за регионалното развитие, е възложена задачата към кадастъра АГКК да се заснемат плажовете по крайбрежието. До март 2013 година тази задача е изпълнена. Към този момент община Бургас е могла да започне процедура по отчуждаване, за да се осигури трасе за изпълнение на проекта "Атанасовска коса". Тогавашният зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев по това време е запознат с този факт. Целта е била да се проучи възможността да се променят границите на плажовете. Изискано е становище от МОСВ, което е било необходимо, за да се изготвят писма до общините, които да проучат тази възможност и да се възползват от нея. Още повече, че в становището на МОСВ от 2012 година се казва, че това е възможно, т.е. тогавашните управляващи още през 2012 година са пропуснали шанса за реализация на проекта", се посочва още в позицията на министерството.

Министерство на регионалното развитие в момента не може да промени границите и е изискало писмено становище от МОСВ, в което да се реши казусът и да се отразят промените в кадастъра. Със случая са запознати Клементина Денева - тогавашен секретар на МОСВ, Искра Михайлова - тогавашен главен секретар на МРРБ, Добромир Симидчиев - зам.-министър на МРРБ и Лиляна Павлова - министър на МРРБ.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас
Младежи от Бургаско пътуваха безплатно в Европа с инициатива на Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).