МБАЛ – Бургас спира да приема пациенти с белодробни заболявания

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:58 / 03.02.2010
694
МБАЛ-Бургас спря приема на пациенти с белодробни заболявания - в това число астми, пневмонии, дихателни усложнения след грип и др. Причината е, че Регионалната здравноосигурителна каса тази година отказа да поднови договорите по близо 10 клинични пътеки, включващи в себе си различни видове белодробни заболявания, и от 1 февруари няма да заплаща лечението по тях.

„Това ще породи затруднения както за болницата, така и за пациентите, защото ще трябва да ги връщаме. В Бургас, заради спецификата на региона, дихателните заболявания са много разпространени, но ние вече нямаме право да ги лекуваме - нито възрастните, нито децата", обясни изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД доц. д-р Стефан Станчев.

Мотивът за отказа на здравната каса да поднови договорите за тези клинични пътеки е, че в Бургас има специализирана болница за белодробни заболявания - Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания ЕООД, която работи по тези клинични пътеки, и пациентите трябва да бъдат насочвани към нея.

Изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД доц. д-р Стефан Станчев е издал заповед всички общопрактикуващи лекари, специалисти и медицински центрове да бъдат запознати с решението на касата, за да не насочват към МБАЛ пациенти с такива диагнози, тъй като това ще доведе до излишно разхождане и тревоги за пациентите.
Тази година бургаската многопрофилна болница подписа със здравната каса договор за общо 214 клинични пътеки. "Това е повече от миналата година, но за съжаление белодробните болести не са сред тях", уточни доц. Станчев.

Миналата година през МБАЛ-Бургас са преминали над 1000 пациенти с подобни диагнози. От тях 810 са били с пневмония, а 230 - с белодробна астма. Само по време на епидемията от грип АH1N1 тази есен, болницата излекува над 200 души с усложнения след грип.

Източник: dnesplus.com


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
Нещо ново тръгва от Бургас
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).