Лятната школа на РИМ- Бургас подготвя младежи за ВУЗ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:58 / 20.06.2011
508
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "П. Р. Славейков":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Една от участничките в керамичната школа е Диана Авелова на 10 години от ОУ " П.Р.Славейков", която за втора година посещава лятната школа на РИМ- Бургас. "Много ми е интересно. Не знаех как стават глинените съдове и исках да се науча. Изработвала съм вази, купи и чинии. Най- вероятно ще идвам цялото лято, като редувам занятията с изобразителното изкуство. Смятам да се включа и в тъкането на стана", каза младият творец.

Според ръководителя на школата по керамика художникът Иван Арабаджиев този вид изкуство е свързано с природата. Това, че занятията са на двора в Етнографския музей дава възможност на децата да наблюдават градинските любимци като костенурки, гларуси, котки и др. Децата работят на крачно грънчарско колело, след което малчуганите изработват пластика. Посещенията на този вид занаят са от 4-годишни до ученици от 4-5 клас. По думите на Арабаджиев повечето не са от Бургас. След като децата оформят съда, учителят довършва работата им като го изпича в пещта на бургаското училище "Иван Вазов". В края на лятното училище се прави изложба, на която се излагат най-добрите творби. Парите, които се плащата за посещение са преди всичко за закупване на нови материали.

Лятното училище дава възможност на децата да погледната от професионалната гледна точка на изобразителното изкуство. Децата се запознават с различни видове техники както живописни така и графични. С графичната техника школата разполага с преса, на която се печата. Главно се работи със суха игла. Училището може да се посети от деца на различна възраст. Могат да се включат и по-големи деца за подготовка за кандидатстване във висше учебно заведение. Школата се посещава и от българчета, които се завръщат в родния си край от чужбина.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).