Лорис Мануелян: Общината винаги е подпомагала донорството

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:20 / 03.02.2012
1074
Община Бургас винаги е подпомагала донорството. Това каза д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване в община Бургас по време на срещата, която се провежда в сградата на местната администрация по повод донорството. Бургас е един от градовете, в които донорството по традиция е развито.

"Като регион за съжаление е изпълнен с много травматизъм и мозъчна смърт поради географски причини и затова той може да бъде един от най-щедрите донори за трансплантация на органи, от което обществото има нужда", каза още д-р Мануелян. "Основната дейност е да се развива в МБАЛ- Бургас, а общината я подпомага, независимо от това, че не е принципал на лечебното заведение, но си даваме сметка, че това е най-голямото и единствено заведение, което лекува бургазлии", каза още д-р Мануелян.

В Заседателната зала на община Бургас се провежда първата от няколко регионални срещи, които ще бъдат направени в донорските бази в страната по повод трансплантацията. По думите на Мануелян има тенденция в трансплантологията, която поради икономически, социални и организационни фактори в България не е развита. "Тази наука изостава значително от европейските си партньори. Трябва да се постави ново ниво с подсилено финансиране от държавата и осъзнаване на обществен потенциал включително и от лекари колеги, които се занимават сериозно с тази дейност, за да може да потръгне и да стане почти европейска от организацията на донорските бази до самата трансплантация. Даряването на орган става след като човек изпадне по една или друга причина в мозъчна смърт. Когато казваме мозъчна смърт това е смърт, защото това, че сърцето бие, не означава, че човекът е жив. За да могат да се запазят органите за трансплантация, е необходимо да се проведат ред процедури за обгрижването на тялото на вече умрелия човек, за да могат органите да се използват. По принцип България е малка държава, с малка популация и това до голяма степен ограничава възможностите за съвпадение на донорския материал с реципиента. Така или иначе трябва да се развие, защото един бъбрек, едно сърце спасяват човешки живот и му дава възможност да живее независимо от дълготрайно тежко лечение и т.н.", обясни зам.-кметът.

По думите му средствата за трансплантация, отпуснати от общината са увеличени. "Това при всички случаи ще даде тласък, защото сега имаше дефицит и той може би изцяло няма да бъде компенсиран, но поне отчасти ще бъде коригиран. В сравнение с Испания сме 5-6 пъти на по-ниско ниво по отношение на донорството, а то е изключително важно", каза още зам.-кметът.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).