Лишени от свобода в бургаския затвор майсторят мартеници

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:24 / 22.02.2011
874
Лишени от свобода в бургаския затвор майсторят мартеници, съобщи Калина Арабаджиева, началник сектор "Социални дейности и възпитателна работа" към бургаския затвор.

Изработените мартенички ще бъдат изпратени от затворниците на техните близки като с една част от тях ще поздравят колегите си. Клуб "Самодейно творчество" в бургаския затвор, във връзка с календарния план изработват различни неща. В момента изработват мартеници, а за Великден ще боядисват яйца и ще направят изложба, разказа Арабаджиева. Изработват вазички и картини от пясък. Към бургаския затвор има клуб "Палитра", клуб "Самодейно творчество", клуб "Музика" и клуб "Поезия". Всеки от клубовете има програма, занимания и изяви. По повод 138-та годишнина от обесването на Васил Левски от клуб "Палитра" са направили изложба, а клубът по музика за всеки празник изнася програми, репетират и имат репертоар. Организират се и спортни дейности, в тях се включват различни турнири. Над 30 затворници се включват по различните клубове по интереси. "Творчеството подобрява самооценката на затворниците, като голям част от тях казват, че не са знаели, че могат да правят това. По този начин осмислят и свободното си време и се дистанцират от субкултурата в общността", посочи Арабаджиева. Като целта е те да бъдат подготвени за живота извън затвора, обясни тя.

В момента към затвора функционира клуб "Компютри", за сега курсовете са два. Има курсове за готвачи, усвояване на част от професиите в строителството - вътрешна облицовка, зидаро-мазачи, шпакловчици, поставяне и монтаж на PVC дограма. "Насочваме към тези професионални курсове, за които има търсене в нашия район", каза още Арабаджиева. Затворниците се включват в курсовете на доброволен принцип. Като за някои от професиите е нужно начално образование или завършен шести клас, за други - основно. Тази година Главна дирекция, във връзка с проект за ресоциализация на лишени от свобода участва за провеждането на много курсове. Като проекта ще се реализира в продължение на три години. Курсът стартира от тази година и в него ще се включат около 54 човека на година.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).