Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Лишени от свобода в бургаския затвор майсторят мартеници
Автор: Екип Burgas24.bg 11:24 / 22.02.2011Коментари (1)873
© Burgas24.bg
Лишени от свобода в бургаския затвор майсторят мартеници, съобщи Калина Арабаджиева, началник сектор "Социални дейности и възпитателна работа" към бургаския затвор.

Изработените мартенички ще бъдат изпратени от затворниците на техните близки като с една част от тях ще поздравят колегите си. Клуб "Самодейно творчество" в бургаския затвор, във връзка с календарния план изработват различни неща. В момента изработват мартеници, а за Великден ще боядисват яйца и ще направят изложба, разказа Арабаджиева. Изработват вазички и картини от пясък. Към бургаския затвор има клуб "Палитра", клуб "Самодейно творчество", клуб "Музика" и клуб "Поезия". Всеки от клубовете има програма, занимания и изяви. По повод 138-та годишнина от обесването на Васил Левски от клуб "Палитра" са направили изложба, а клубът по музика за всеки празник изнася програми, репетират и имат репертоар. Организират се и спортни дейности, в тях се включват различни турнири. Над 30 затворници се включват по различните клубове по интереси. "Творчеството подобрява самооценката на затворниците, като голям част от тях казват, че не са знаели, че могат да правят това. По този начин осмислят и свободното си време и се дистанцират от субкултурата в общността", посочи Арабаджиева. Като целта е те да бъдат подготвени за живота извън затвора, обясни тя.

В момента към затвора функционира клуб "Компютри", за сега курсовете са два. Има курсове за готвачи, усвояване на част от професиите в строителството - вътрешна облицовка, зидаро-мазачи, шпакловчици, поставяне и монтаж на PVC дограма. "Насочваме към тези професионални курсове, за които има търсене в нашия район", каза още Арабаджиева. Затворниците се включват в курсовете на доброволен принцип. Като за някои от професиите е нужно начално образование или завършен шести клас, за други - основно. Тази година Главна дирекция, във връзка с проект за ресоциализация на лишени от свобода участва за провеждането на много курсове. Като проекта ще се реализира в продължение на три години. Курсът стартира от тази година и в него ще се включат около 54 човека на година.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е хубаво ,защото когато излязат навън поне да имат занаят.Да могат да се впишат в обществото,като полезни граждани.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: