Летният сезон се оказал по-успешен от очакванията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:42 / 07.09.2009
465
Около 2.4 млрд. евро се очаква да бъдат приходите от чуждестранни туристи в България през тази година, съобщиха от Българската туристическа камара. От там определиха летния сезон като по-успешен от очакванията. Според бранша за трагичния инцидент в Охрид, при който загинаха 15 българи, вина има и българската държава.

Българската държава носи вина за инцидента с кораба „Илинден", тъй като не е създала връзка между регистъра на туроператорите и Гранична полиция, заяви председателят на камарата Цветан Тончев. По думите у нас има около 800 регистрирани туроператори и още толкова, които работят незаконно. От брашна са категорични, че фирмите, извършили превоза, в случая трябва да понесат своята законова отговорност.

Тенденциите, които експертите наблюдават в българския туризъм, са свързани предимно с увеличаване на трудностите при малкия и средния бизнес, както и с повишаване дела на сивата икономика, като според Тончев той вече е поне 40 процента.

Добре се развива балнеоложкият туризъм, добави Цветан Тончев. Заради кризата е намален средният престой на туристите у нас - например от 14 на 10 дни. Повече от 80 процента са намалели инвестициите в туризма в световен мащаб през последните две години. За 2009 г. се очаква в сектора да бъдат вложени 18 млрд. долара, докато през 2007 г. инвестициите са възлизали на 113 млрд. долара.

От Българската туристическа камара апелираха новото правителство да преразгледа стратегията за българския туризъм, както и закона за туризма.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).