Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Лекуват болни деца с кислород в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:18 / 15.01.2013Коментари (0)842
© Burgas24.bg
Пилотен проект за лечение на болни от детска церебрална парализа (ДЦП) започна МБАЛ Бургас, съобщават от здравното заведение. Към рехабилитацията на децата се добавя терапия с кислород под налягане, при което се увеличава разтворения в кръвта кислород и по този начин последният достига до тъканите. Това значително подобрява неврологичния статус на децата с ДЦП.

Добрите резултати, постигнати в чужбина и отчетени по медицински конгреси, подтикват ръководството на болницата да разшири приложението на Хипербарната оксигенация. Досега тя се е ползвала най-вече от пациенти с изгаряния и незарастващи рани, гръбначно мозъчни травми и др. С проекта се занимава д-р Даниела Люцканова, която завежда Сектор по хипербарна оксигенация и има съответните сертификати.

Хипербарната оксигенация се явява елемент от целия лечебен алгоритъм при страдащи от ДЦП.От края на миналата година секторът вече има и нов пациент - първото дете с ДЦП. Това е 2-годишният Даниел, който е лежал "под налягане" вече 12 пъти. В барокамерата той е заедно с майка си Ирина. Тя е изчела томове специализирана литература, за да намери начин да помогне на детето си да проходи.

На 2 години Дани говори, развива се като всяко нормално дете, но има парализа на едното краче и ръката. Проблемът му е получен вследствие на тежко раждане.

"Четох и в интернет, консултирах се и с други майки с моя проблем. Четох и статии, в които след сеанси с барокамера в София и Варна при децата е имало подобрение. Тогава разбрах, че барокамера има и в Бургас и реших, че няма смисъл да пътувам до други градове", разказва Ирина.

"Не очаквам чудеса, но ДЦП-то е болест, която няма лечение с медикаменти, единственото, което помага, е рехабилитацията", добавя тя. На децата с детска церебрална парализа кислородът под налягане помага, като достига и насища увредените тъкани на мозъка. По този начин, след продължителни сеанси, е възможно подобрение в състоянието им, дори и раздвижване.

След няколко сеанса в барокамерата Ирина и майка й - бабата на Дани - забелязват, че вътре в нея Дани е по-активен, говори и се чувства по-добре.

"Очаровани сме от д-р Даниела Люцканова. Не съм срещала човек с толкова запазени добродетели. Тя е като лекарите от приказките - не вярвах, че има лекари, които сами се обаждат по телефона на пациентите си", споделя Ирина.

Пациент на Сектора по хипербарна оксигенация е и момиченце на 4 години със същия проблем. "Планираме да разширим програмата и чрез партньорство с Община Бургас и социални домове като включим в нея още деца от Бургас, страдащи от това заболяване", обясни д-р Даниела Люцканова.

Медицинската статистика показва, че децата, които се раждат с ДЦП са 3 на всеки 1000. Но това е диагноза, която търпи развитие във времето, стига да се използват всички възможности на съвременната медицина - рехабилитации, терапии, специализирана апаратура.Първите две деца с ДЦП, участващи в пилотния проект на болницата, не плащат нищо. Засега програмата е отворена за включване и на още деца с ДЦП. Всеки конкретен случай се преценя след консултация с д-р Даниела Люцканова и екип, чийто телефон е 0879 357 722. Предстои и стартиране на проект за лечение с ХБО при пациенти с Мултиплена склероза, както и такива след исхемичен мозъчен инсулт и спинални травми.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Природни стихии
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: