Леко завишаване на заболелите от ентероколити в Бургаско

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:24 / 19.08.2011
717
Броят на регистрираните случаи на ентероколити са леко завишени през август месец. Това показва статистиката за миналата седмица, каза говорителят на РЗИ - Бургас Елица Карагьозова. Нормално е за сезона, посочи още тя. За изтеклата седмица, по спарва от месечния бюлетин, регистрираните случаи на ентероколит са 53.

За същия период на миналата година този брой е 56. През юни и юли се наблюдават около 19-20 до 30 регистрирани случая като в края на юли случаите вече леко да се увеличават - 46, 50, 61. Последната седмица на август вече се наблюдава по принцип спад, видимо от статистиката за миналата година, 42 са били случаите за последната седмица на август. Чревните заразни инфекции - дезинтерия, хранителни и токсико инфекции, различните видое ентероколити, не са невинни заболявания, посочи говорителят на РЗИ. Те могат да доведат до сериозни последствия за здравето.

Важното за предпазване от такива заболявания е да се поддържа изрядна лична хигиена и щателно да се измиват ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна, както и грижливо да се измиват с течаща вода суровите плодове и зеленчуци преди ядене, да се опазват хранителните продукти и приборите за хранене от замърсяване от мухи и гризачи. Важно е и да се използва вода от гарантирани питейни източници. При настъпили заболявания с чревно разстройство трябва веднага да се потърси лекарска помощ като трябва да се избягва самолечението. През този месец ОРЗ-тата вървят в границите на от 40 до 55, 58 като тези стойности са нормални за сезона. Стойностите на ентероколитети и ОРЗ са далеч под опасните, посочи още Карагьозова.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).