Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Красимир Стойчев: Поръчката за видеонаблюдение не направена само за една единствена фирма
Автор: Екип Burgas24.bg 16:57 / 29.05.2009Коментари (0)1853
На извънреден брифинг зам.-кметът по финанси в Община Бургас Красимир Стойчев и част от членовете на комисията за провеждането на обществената поръчка за избор на фирма за изграждане на видеонаблюдение в Бургас заявиха категорично, че процедурата е прозрачна и няма заложени условия в спецификацията за техническата част, на които да отговарят само един вид камери, с вносител една единствена фирма, предаде кореспондентът на Агенция „Фокус". Стойчев каза също, че е станало недоразумение с изгонването на общинския съветник Ваклин Стойновски при отварянето на офертите днес от заседанието на комисията. „Не одобряваме становището на нашите юристи и тълкованието на закона, че не би следвало общински съветници да не присъстват. За нас всички общински съветници имат равни права, независимо от коя политическа група са в Общинския съвет", каза Красимир Стойчев. Той допълни, че ще задължи членовете на комисията при отварянето на ценовите оферти на кандидатствалите фирми да бъдат поканени да присъстват желаещите общински съветници с цел да не остава впечатлението, че има непрозрачност при изпълнението на обществената поръчка. „Днес стартира прегледът на документите на всички участници, вторият етап на комисията е да обяви кои от тях ще допусне и кои не и следва отварянето на ценовите оферти", каза Красимир Стойчев.

Светла Христова, гл. експерт „Далекосъобщения" към община Бургас, съобщи, че критериите на обществената поръчка са изготвени на база проект на фирма, изготвен миналата година вследствие на проведена обществена поръчка. „Проектът е изготвен на база изисквания на полицията, местоположение на камерите във връзка с пътнотранспортните произшествия, събиране на хора на определени места на спирки и техническите условия са взети от точно този проект. Там са посочени изисквания към всяка една камера", каза Христова. На въпрос коя е фирмата, изготвила този проект, Стойчева отговори, че това е „Лидер Технолоджис". Днес при отварянето на документацията на фирмите стана ясно, че тази същата фирма е подала документи да участва в конкурса. На въпрос не се ли оказва, че тази фирма ще е привилегирована ,след като условията на обществената поръчка са взети от неин предходен проект от общинската администрация отговориха отрицателно. "Когато е готов един проект то той става интелектуална собственост на общината. Тази наша собственост след това се използва, за да се правят различни работни проекти, да се правят критерии и на тази база могат да се обявяват съвсем други обществени поръчки. Ние не можем да ограничим участниците в една обществена поръчка. Всеки е свободен, когато отговаря на закона да кандидатства и обратно ние носим наказателна отговорност ако не допуснем някой по тази причина. Това е все едно да искате да си проектирате къща, направили сте поръчка, явили са се пет проектанта. Имате проект за къщата, а след това търсите строител. Но този инвеститор в неговата фирма може да има и проектанти и строители. Търсите строител да ви изгради къщата най-хубаво, при най-добри условия и качествено и на добра цена. Това е същото. Не може да въведем ограничения фирмите да не участват", каза Стойчев.

Участници, подали оферти за обществената поръчка за изграждането на видеонаблюдение днес заявиха, че критериите в обявената обществена поръчка са силно завишени с цел поръчка да спечели една фирма и че са поставени високи изисквания към фирмите за 4 милиона лева оборот годишно и поне пет изпълнени подобни проекта в страната. На това обвинение от общинската администрация и от комисията отговориха, че не отговаря на истината. Според тях именно заради тази цел като членове на комисията присъстват и външни експерти от ОДП-Бургас и от други организации.

„Техническите параметри не са толкова високи и е нормално на тях да отговарят много вносители в България в това число и такива, които участват и в момента. Тази техническа спецификация, която е спусната по изискванията, отговаря на много от вносителите. Не е конкретизирано определена камера да се внася от определен вносител в България", каза Иван Янков, който е независим експерт в комисията. Относно обвинението на общинския съветник Ваклин Стойновски, че в обявената обществена поръчка „Документацията е подготвена така, че т 1, 2, 4 и 5 от видеонаблюдение на кръстовища отговарят на камери, производство на фирма CIEFFE Италия и се внасят ексклузивно от фирма РАК - ООД", от общината завиха, че това също не отговаря на истината. „И други производители правят такива камери с такива технически изисквания. Много марки камери отговарят на тези технически параметри и изисквания. Много фирми са също вносители на камери в България, които отговарят на тези технически спецификации", каза още Иван Янков. Стойността на обществената поръчка за този етап на изграждане на част от видеонаблюдението на Бургас общинските съветници са гласували да бъде 400 000 лева. Цялостното изграждане на системата обаче ще струва около 5 милиона лева.

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 3
29.05.2009 »
29.05.2009 »
28.05.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: