Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Костадин Янков: Учениците нямат основание да искат по-голяма ваканция
Автор: Екип Burgas24.bg 15:28 / 03.01.2011Коментари (0)1067
© Burgas24.bg
Учениците нямат никакво основание да настояват за по-голяма ваканция. Това коментира Костадин Янков, председател на Синдиката на българските учители в Бургас.

По неговите думи учебните седмици, съгласно Закона за учебния план са регламентирани. Те са 36 за учениците от 9 до 11 клас, 34 учебни седмици за учениците от 5 до 8 клас и 31 за учениците от 12 и 1 клас и 32 седмици за учениците от 2 до 4 клас. Те са точно толкова и ваканцията в никакъв случай не ощетява учениците по отношение на учебните дни, категоричен е той.

"Ваканцията тази година се оказа по-къса, защото за разлика от други години, когато изпитите след седми клас и матурите бяха във време, след приключване на учебните занятия от две години насам изпитите са по време на учебните занятия т.е. учениците ще имат неучебни дни май месец, в дните, в които се провеждат държавните зрелостни изпити", обясни Янков. Ако се съберат неучебните дни ще се установи, че действително няма промяна в броя на учебните дни.

"Учениците в никакъв случай не трябва да настояват за по-голяма ваканция, а по-скоро трябва да настояват за коренна промяна в учебното съдържание, за по-олекотени учебници, за повече часове за практическа работа и часове за затвърждаване на знанията. Надявам се, че следващата година това ще се случи, тъй като действително учениците са претоварени", обясни синдикалистът. Според него повечето свободни дни учениците ще използват за почивка. В никакъв случай не трябва да се поощряват подобни инициативи от страна на родителите, тъй като едно разстройване на учебния процес в края на първия срок води до по-лоши резултати.

След ваканция поне една седмица е необходима на децата за адаптиране. Те са най-важни за провеждане на класни работи и оформяне на крайния успех, коментира Янков. Протести тенденциозни, по отношение на бягство от часове не мога да приема и подкрепя. Ако искат да протестират те могат да направят извън учебно време, посочи той. Според него учениците правят аналогия с протестите на учителите, които бяха законни и съответно те не получава възнаграждение. Учениците не са узрели за протестни действия. За съжаление, те не срещат и отпор от страна на родителите. Масова практика е извиняването на отсъствия с фалшиви бележки, които закупуват и продават за по пет лева. "Ние като учители нямаме разследващи функции, но това говори за недостатъчен родителски контрол. Много от тях спонтанно подкрепят протеста на своите деца, мислейки че по-голямата част са преуморени, пренатоварени, а всъщност на тях не им се ходи на училище", категоричен е Янков.


Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: