Костадин Янков: Учениците нямат основание да искат по-голяма ваканция

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:28 / 03.01.2011
1065
Учениците нямат никакво основание да настояват за по-голяма ваканция. Това коментира Костадин Янков, председател на Синдиката на българските учители в Бургас.

По неговите думи учебните седмици, съгласно Закона за учебния план са регламентирани. Те са 36 за учениците от 9 до 11 клас, 34 учебни седмици за учениците от 5 до 8 клас и 31 за учениците от 12 и 1 клас и 32 седмици за учениците от 2 до 4 клас. Те са точно толкова и ваканцията в никакъв случай не ощетява учениците по отношение на учебните дни, категоричен е той.

"Ваканцията тази година се оказа по-къса, защото за разлика от други години, когато изпитите след седми клас и матурите бяха във време, след приключване на учебните занятия от две години насам изпитите са по време на учебните занятия т.е. учениците ще имат неучебни дни май месец, в дните, в които се провеждат държавните зрелостни изпити", обясни Янков. Ако се съберат неучебните дни ще се установи, че действително няма промяна в броя на учебните дни.

"Учениците в никакъв случай не трябва да настояват за по-голяма ваканция, а по-скоро трябва да настояват за коренна промяна в учебното съдържание, за по-олекотени учебници, за повече часове за практическа работа и часове за затвърждаване на знанията. Надявам се, че следващата година това ще се случи, тъй като действително учениците са претоварени", обясни синдикалистът. Според него повечето свободни дни учениците ще използват за почивка. В никакъв случай не трябва да се поощряват подобни инициативи от страна на родителите, тъй като едно разстройване на учебния процес в края на първия срок води до по-лоши резултати.

След ваканция поне една седмица е необходима на децата за адаптиране. Те са най-важни за провеждане на класни работи и оформяне на крайния успех, коментира Янков. Протести тенденциозни, по отношение на бягство от часове не мога да приема и подкрепя. Ако искат да протестират те могат да направят извън учебно време, посочи той. Според него учениците правят аналогия с протестите на учителите, които бяха законни и съответно те не получава възнаграждение. Учениците не са узрели за протестни действия. За съжаление, те не срещат и отпор от страна на родителите. Масова практика е извиняването на отсъствия с фалшиви бележки, които закупуват и продават за по пет лева. "Ние като учители нямаме разследващи функции, но това говори за недостатъчен родителски контрол. Много от тях спонтанно подкрепят протеста на своите деца, мислейки че по-голямата част са преуморени, пренатоварени, а всъщност на тях не им се ходи на училище", категоричен е Янков.


Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).