Консултации за РИК в Бургас проведоха при областния управител

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:42 / 15.04.2009
1022
Областният управител Любомир Пантелеев проведе консултации за съставяне на Районна избирателна комисия за избор на членове на Европейския парламент от Република България. Според закона до 22 април трябва да бъдат назначени членовете на 31 районни избирателни комисии (РИК) в страната. Всяка от тях ще има по 25 членове. Левицата ще има по 9 представители във всяка районнна комисия, ДПС - 5, НДСВ - 4, ОДС и "Атака" по двама, а ДСБ, "Напред" и ГЕРБ - по един. 

До 12 май трябва да бъдат назначени и секционните избирателни комисии (СИК). Те ще са в състав 7 или 9 члена, в зависимост от броя избирателите в района. При тях разпределението на партийните квоти ще е "БСП - 36%, ДПС- 20%, НДСВ- 16 на сто, ОДС и "Атака" по 8 %, а ДСБ, "Напред" и ГЕРБ по 4 %".

На първите консултации днес в Бургас се отзоваха представителите на всичките осем парламентарно представени партии и коалиции. По закон РИК трябва да се състои от председател, по един заместник председател и секретар и членове.

На първите консултации представителите на политическите партии и коалиции в Бургас се обединиха около едно име за председател на РИК- адвокат Евгени Мосинов от БСП. Предложени бяха две имена за заместник председател - Катя Атанасова от ДСБ и Милена Хлебарова от Движение "Напред". Две са имената и за секретар - на Севим Неджедиева от ДПС и Светла Каменова.

По време на консултациите бяха направени още няколко предложения. Областният лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев поиска заместник председателско място за член на тяхната партия. Той предложи името на Камелия Димитрова, като се мотивира с факта, че ГЕРБ е най-силно представената политическа сила в ЕП, а на тях им се предлага само едно място в ЦИК и едно в РИК.

От Атака подкрепиха колегите си от ГЕРБ и също поискаха заместник-председателско място, за сметка на едно от членовете на РИК.

След тези предложения областният управител Любомир Пантелеев даде срок до 15 часа днес представителите на политическите сили поканени в консултациите да се обединят около конкретни кандидатури- един заместник председател и един секретар. В противен случай Пантелеев ще използва законовите си правомощия да определи той имената им, а партиите ще имат правото до утре на обед на дадат своите предложения.

Предизборната кампания за евровота е от 17 май до 6 юни.
Изборите за евродепутати на 7 юни са първите, за които няма да има ден за размисъл, а кампанията ще продължи само 21 дни вместо 30. За първи път в закона е записано и задължение всички агитационни материали на партиите да пише, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Предупреждението беше записано по настояване на Гражданската коалиция за свободни и демократични избори, в която влизат 9 неправителствени организации.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).