Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Конкурсът "Сладкопойна чучулига" с юбилейно 30-о издание
Автор: Екип Burgas24.bg 10:05 / 02.07.2010Коментари (0)1387
© Burgas24.bg
На 5 юли в Бургас ще се проведе традиционният конкурс за детска песен "Сладкопойна чучулига", организиран от Община Бургас и сдружение "Сладкопойна чучулига" със съдействието на Съюза на българските композитори и БНР. Тази година детският музикален празник празнува 30 години от своето първо издание. По този повод освен конкурсните песни, организаторите са включили в концертната вечер и букет от незабравими детски песни, създадени в историята на фестивала - познати и обичани от поколения българи.

Концертът ще започне в 20.30 ч. в Летния театър на Бургас, като още от 18 ч. в района около театъра децата - участници и гости на спектакъла, ще могат да участват в организирани за тях занимателни игри и ателиета по изящни и приложни изкуства.

Традиционно песните в "Сладкопойна чучулига" ще бъдат изпълнени от солистите и вокалните групи на детски хор "Милка Стоева" към Младежки културен център - Бургас. На сцената ще се качат и тазгодишните носители на специалната награда от конкурса за изпълнители, провеждан също под шапката на "Сладкопойна чучулига" - вокален квартет "Розов свят" от гр. Стара Загора и младата бургаска изпълнителка Кристина Дончева.

Съгласно регламента на конкурса, в рамките на фестивалната вечер на "Сладкопойна чучулига" ще бъдат представени 11 новосъздадени, незвучали досега детски песни. Жури от утвърдени музикални професионалисти с председател Виктор Чучков ще определи трите най-добри от тях. Независимо детско жури ще излъчи своя фаворит отделно от експертната класация. Ще бъде присъдена и традиционната за фестивала награда на името на композитора Иван Пантелеев.

Тази година за участие в конкурса бяха подадени над 40 песни. В началото на месец април комисия, съставена от авторитетни експерти в областта на композирането и аранжимента на музика за деца, избра своите 11 фаворита, водена от критерии като: съвременно звучене на песните; съобразеност с гласовите възможности на децата; доколко текстовете отразяват актуални за детската възраст теми.

Всички прояви, включени в детския музикален празник "Сладкопойна чучулига", са безплатни за деца и възрастни.

Националният конкурс за детска песен "Сладкопойна чучулига" е най-престижното състезание за български песни за деца у нас и единственото, което продуцира нови детски песни. Първото му издание е през 1980 г. по идея на видния бургаски композитор Иван Пантелеев. Поради прекъсване в 30-годишната си история, тази година конкурсът ще отбележи своето 27-мо издание. През годините в "Сладкопойна чучулига" са взели участие повече от 100 автори, създали над 400 песни за деца.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: