Комисар Милен Димитров: Както обществото се развива, така се развива престъпността

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:26 / 05.07.2010
503
Служителите на МВР са в готовност да посрещнат предизвикателствата на пика на летния сезон, каза директорът на ОД на МВР Бургас комисар Милен Димитров. Лятната престъпност по Черноморието се характеризира предимно с кражби, които са и най-масовото престъпление. Джебчийски кражби и грабежи са сред характерните нарушения на закона по курортите. Според комисар Димитров при джебчийските кражби областната дирекция е намерила правилния модел на работа и в последните години се наблюдава намаление и е ограничена до поносими нива.

"През последните месеци уличните грабежи- издърпване на чанти, на златни накити придобиват притеснителна масовост, но имаме и успехи в тая борба", каза директорът на МВР-Бургас. Предвид необходимостта през лятото полицаите да работят и с чужденци, станали жертва или автори на престъпления на служителите на МВР им се налага и да учат чужди езици. От няколко години има програма за повишаване на езиковата култура на полицаите.

Една част от полицаите в Бургас са преминали едно или няколко нива на езиково обучение предимно по английски. Там където се изискват по-специални познания са предвидени и преводачи, уточни комисар Димитров. В областната дирекция на МВР Бургас през последните години е овладяна организираната престъпност, но усилията са насочени към намаляване и на битовата престъпност, която основно е проблем за гражданите, посочи Димитров.

"И в анализа на оперативната обстановка в последната година, две се посочва, че в момента нямаме голяма, крупна, брутална организирана престъпност. Организираните престъпни групи са фрагментирани, разпръснати. Една част от участниците в тези групи са в затворите, друга част вече излязоха с излежани наказания. Към момента не наблюдаваме стремеж за обединяване, окрупняване и създаване на мощни групировки. Става дума за групировки от криминален тип. Това ни дава възможност да обърнем повече внимание през последните месеци на битовата и на тежката икономическа престъпност", допълни комисар Димитров.

Засиленият трафик към морето по традиция също е характерен за курортите. През изминалите две години се наблюдава образуването на опашки задръствания на изхода на магистрала "Тракия" и в участъка между Карнобат и Петолъчката, посочи Димитров. През изминалите почивни дни е бил първият ден на органите на КАТ за наблюдение на трафика към морето.

"Създадена е организация и това бе първият уикенд за летния сезон, когато наблюдавахме трафика и бяхме готови да реагираме. Към момента не наблюдаваме притеснителни нива на увеличение на трафика и смятам, че и за в бъдеще ще успеем да осигурим нормална пропускливост на наличната инфраструктура", каза директорът на ОД на МР Бургас. По думите на комисар Димитров МВР като всички други системи е като жив организъм и е постоянно в процес на промяна.

"Надявам се към по-добро. Поне такъв е стремежа и на професионалното и политическо ръководство на министерството и на местното ръководство в Бургас. Промяна е един непрекъснат процес. Както обществото се развива, така се развива престъпността, така трябва да се развиваме и ние за да сме адекватни на новите предизвикателства. Ние до известна степен можем да влияем на нивото на престъпността. Ако ние си свършим добре превантивната работа нивото на престъпността ще бъде поносимо" , каза още комисар Милен Димитров.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).