Кметът: Стартира един важен за Бургас и за страната проект

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:34 / 14.12.2010
1936
От днес стартира един важен за Бургас и за страната проект, каза кметът на Бургас Димитър Николов, по време на презентацията на проекта " Зона за обществен достъп Бургас". За реализацията на проекта е особено важно обединението на общественост, местна и държавна власт, пристанищна инфраструктура, които погледнаха на този проект надпартийно като на градска кауза, посочи Николов.

Кметът на Бургас каза, че е проектът е бил изключително добре приет от експертите на ЕК на мониторинговия комитет на програма "Транспорт" . "Изключително добри рецензии получихме от Карстен Расмунсен, който е представител на ЕК за България и пряко отговаря за разходването на европейските средства и най- вече по оперативните програми.

Бяхме похвалени за това, че това е един проект, който за първи път български бенефициент дава възможност да се решат проблеми в план на интермодалност, да се съчетаят различни видове транспорт, да се даде възможност да се реновира стара, недотам вискофункционална зона в нова, която в перспектива е полезна за обществото, за бизнеса и за страната като цяло", каза Димитър Николов. Той посочи, че както често се случва у нас единствените против проекта са били българските представители, а ЕК изцяло е застанала зад проекта, допълни кмета на Бургас. Tой каза, че единственият начин за реализирането на проекта на този етап е именно чрез ОП "Транспорт".
Това не може да случи чрез кредит, тъй като е криза и никоя банка няма да отпусне такава голя сума, сложно и рисково е да се реализира и на база на публично - частното партньорство, тъй като в момента у нас липсва такъв закон за публично- частното партньорство, обясни Николов.
"Друго важно нещо при този проект, е че никой от колегите, които работеха по него не се опита да си препише авторство или родителство на тази идея. Аз като кмет я наследих и ще дам всичко от себе си тази идея да се реализира", каза Николов. Той обясни, че проекта ще се изпълнява от държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", което ще е бенефициентът, защото така е записано в оперативната програма.

Предстои да се подготви апликационна форма за кандидатстване по програмата, допълни кметът. Той благодари на арх. Петко Йовчев, тъй като по думите му когато бургаски екип се захване да прави нещо за родния град той влага в него повече от сърцето си.

Прогнозите на кмета Димитър Николов е ако сега ДП "Пристанищна инфраструктура" подготви проекта до края на годината и се пусне процедура за техническа помощ или инженеринг то до края на февруари може да има определен изпълнител на проектиране и изгаждане."В добрия вариант май- юни месец може да започне самото техническо изграждане.

Успяхме да убедим комисията,че в този обем средства, които се отпускат трябва да се предвидят и средства за изместване на инфраструктурата, която в момента се ползва от бургаското пристанище - кранове и технически съоръжения, за да може по никакъв начин да не страда товарооборота на бургаското пристанище", каза още Димитър Николов. Той добави още, че проектът не влиза в конфликт с дейността на пристанището , а има за цел в първата си фаза да отвори градът към морето. Реализирането на първата фаза ,ще даде самочувствието да се кандидатства и за втора фаза ,която е много - по голяма като сторителство и реконструкция. Този проект е полезен и за близките на Бургас морски общини, посочи кметът. Той допълни, че ангажираните в проекта специалисти ще окажат логистична подкрепа и на други общини било то на море или река да изградят подобни проекти и при тях.

Виж коментарите (0)

Още по темата (77):
26.09.2012 Обсъждат проект за изменение на ОУП на Бургас
26.06.2012 Приеха подробния устройствен план за "Кьошето" без дебат
25.03.2012 Махнаха Павел Маринов от "Супер Бургас"
15.12.2011 "Супер Бургас" отпада от ОП "Транспорт", търси друго финансиране
21.07.2011 Валери Симеонов: Общият устройствен план е незаконен
21.07.2011 Кметът прогнозира: Бургас ще има най-добрите велоалеи на Балканите
Още новини от Новини от Бургас:
Нещо ново тръгва от Бургас
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).